facebook
Connect with us

Parlamentul European îl amenință pe Karl Nehammer: Raiffeisen să plece din Rusia

Parlamentul European a trimis joi, 25 aprilie, o scrisoare liderilor Austriei în care îi îndemnă să oblige Raiffeisen Bank International (RBI) să-și înceteze activitățile în Rusia, în conformitate cu sancțiunile UE.

Grupul bancar din Viena, cea mai mare bancă occidentală rămasă în Rusia, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari de la începutul războiului din Ucraina, pentru a-și reduce activitățile în Rusia.

Scrisoarea Parlamentului European, adresată cancelarului austriac Karl Nehammer, ministrului Finanțelor Magnus Brunner și ministrului Afacerilor Externe Alexander Schallenberg, a citat rapoarte conform cărora Raiffeisen plănuia să-și continue și să-și extindă operațiunile în Rusia. „Regretăm profund că declarațiile și acțiunile Raiffeisen Bank International sunt pe deplin contradictoriu”, se spunea în scrisoare.

„În loc de declarații repetate despre intențiile de a-și reduce și vinde activitățile în Rusia, Raiffeisen Bank International este creditorul occidental cu cele mai mari operațiuni din Rusia”, se mai arată în document.

Poziția Raiffeisen

Raiffeisen a declarat pe 18 aprilie că se așteaptă ca autoritățile europene de reglementare să solicite o accelerare a retragerii băncii din Rusia și că va da curs acestor solicitări. Banca a declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) va cere în curând Raiffeisen să reducă semnificativ creditele acordate clienților din Rusia până în 2026. Raiffeisen a spus că va respecta această solicitare și, în cele din urmă, va vinde filiala sa din Rusia. Parlamentul European a spus că aceste declarații nu sunt suficiente și că Raiffeisen nu are nicio scuză pentru menținerea și creșterea personalului său de aproape 10.000 de angajați în Rusia. „Să fim clari – activitățile Raiffeisen Bank International în Rusia contribuie la economia Rusiei și la buget și să ofere resurse financiare pentru continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei”, se spune în scrisoare, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a refuzat să îndepărteze Raiffeisen de pe lista de sponsori internaționali ai războiului din cauza continuării operațiunilor sale în Rusia.

Facebook