facebook
Connect with us

Umbra spionilor ruși la București. Eduard Hellvig, suspectat de legături cu Federația Rusă

Una dintre cele mai mari şi temute „armate corporative” din Rusia operează în România începând cu anul 1998, în siajul companiei LukOil. Firma privată de securitate Lukom-A are o istorie încărcată de controverse şi există indicii temeinice că foştii ofiţeri FSB din conducere acţionează la ordinele Kremlinului. Sucursala înfiinţată la Bucureşti are şefi numiţi după ce au ieşit la pensie din structuri ale SRI.

Surse avizate susțin pentru 60m.ro că Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații a fost documentat de structurile speciale ale structurilor de informații privind contacte suspecte cu agenți de informații ai Federației Ruse, fiind livrate informații sensibile despre activitatea NATO în România. Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a fost forțat să demisioneze în urma acestei documentări. Deși a trecut aproape un an de la demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI, nimeni nu a fost numit în locul său. SRI se află sub conducerea comandantului suprem, Klaus Werner Iohannis.

Cum a ajuns Lukom-A în România

Printre sucursalele Lukom-A din afara Rusiei se numără, de peste un sfert de secol, și România. Firma de pază a LukOil a intrat pe filiera București în 1998, la șase ani după ce a fost înființată oficial la Moscova. La început s-a numit LukOil AS SRL și funcționa în spațiile deținute de compania rusească de petrol.  În 2006, firma și-a schimbat denumirea în Agenția Lukom-A-Romania SRL, asociat majoritar fiind entitatea rusească Întreprinderea Privată de Pază Agenția Lukom-A. În 2008, și-a mutat sediul din București la Ploiești, județul Prahova, asociate fiind Întreprinderea Privată de Pază Vympel-Rezerv și Întreprinderea Privată de Pază Agenția Lukom-A (99,9606%), ambele societăți înființate în Rusia.

Vympel-Rezerv este tot o firmă de pază, dezvoltată în Rusia în jurul Lukom-A care, în anul 1998, a creat și o instituție de învățământ denumită „Vympel-Center”, pentru pregătirea angajaților.  În 2015, cele două firme rusești își cesionează părțile către F. Hammerschmidt Beteiligungsverwaltungs GmbH (99,96%), firmă înființată în același an în Austria, și patronului acesteia, Felix Hammerschmid. Noua societate apărută atunci prin „condensare” se numește Traun Guard HMS SRL. În 2019, societatea austriacă (n.r. – de fapt o firmă-paravan a LukOil în care l-am regăsit ca director și pe Serghei Kukura, prim-vicepreședintele răpit în anul 2002) și patronul acesteia Felix Hammerschmid cedează înapoi toate acțiunile agenției rusești Lukom-A și unui rus pe nume Igor Gromov, care apare în firmă cu o participație de 0,0394%. 

Această formă de acționariat, care vizează inclusiv agenția Lukom-A-Romania SRL, s-a păstrat până în zilele noastre.   Colonelul de armată Igor Gromov Igor Gromov a fost colonel în Armata Rusă unde ajunsese șef de stat major al Regimentului 154 din Moscova. Gromov a fost inclus în Cartea de Onoare a Regimentului 154 în anul 2009 pentru merite deosebite, precum şi pentru contribuţia la „dezvoltarea şi perfecţionarea ritualurilor militare”. 

Colonel Igor Gromov. Foto: www.sokp.mil.ru

Regimentul 154 este un corp de armată de elită staționat la Moscova care cuprinde, printre altele, garda de onoare sau un detașament de poliție militară. Are în sarcină și activități antiteroriste. Una dintre cele mai importante misiuni îndeplinite de Gromov s-a desfășurat în anul 2004 când, în calitatea sa de comandant adjunct al Garnizoanei din Moscova, a dus la Kiev Steagul Victoriei (arborat pe Reichstag în aprilie 1945) pentru sărbătorirea a 60 de ani de la eliberarea Ucrainei de invadatorii fasciști. În 2021, printr-un decret al președintelui Federației Ruse, Igor Ivanovici Gromov, directorul Agenției Lukom-A, a primit și Ordinul de Onoare. Premiul i-a fost înmânat la o recepție formală în onoarea Zilei lucrătorilor din industria petrolului, gazului și combustibilului, la biroul central al LukOil.

Medalia primită de Gromov de la Putin | Foto: Facebook

Gromov a fost director general al firmei de pază rusești până în 2023 și este fondatorul Vympel-Center, locul unde sunt școliți angajații Lukom-A și Vympel-Rezerv. General-maiorul FSB Vadim Piatiletov În 2020, alături de Gromov, a mai fost mandatat în firma de paza din România și Vadim Piatiletov (care a condus Lukom-A în Rusia în perioada 2018-2020). Piatiletov a fost șeful direcției FSB pentru regiunea Tiumen între 2011 și 2017. A primit gradul militar de general-maior în 2012, prin decret semnat de președintele rus Vladimir Putin. În 2017 a fost demis în urma unui scandal în care mai mulți ofițeri din direcția pe care o conducea creaseră o grupare implicată în asasinate la comandă.

Vadim Pyatiletov | Foto www.compromat.ru

După ce a ieșit oficial din FSB, Piatiletov a fost primit cu brațele deschise la Lukom-A pentru că era în relații foarte bune cu conducerea LukOil. Într-o amplă investigație de presă de acum trei ani, despre furturile de produse petroliere, jurnaliștii ruși au dezvălui despre Vadim Piatiletov că, înainte să fie șef la Tyumen, a ocupat funcția de adjunct al FSB în regiunea Samara și regiunea Krasnoiarsk. 

Sub supravegherea lui, Samara devenise epicentrul furturilor de produse petroliere, în special direct din conducte.  Cu toate acestea, Piatiletov a fost absolvit de orice vină și a devenit șeful pazei în compania lui Vagit Alekperov. Ofițerii de informații care controlează Lukom-A România În ultimii ani au mai fost vehiculate și alte persoane cu trecut „încărcat informațional” care reprezentau interesele firmei rusești inclusiv în România. De exemplu, Oleg Cunețchi, de la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, sau moldoveanul Andrei Rață, fost membru în CA al Petrotel-Lukoil Ploieşti (cercetat penal în dosarul LukOil). La Lukom-ul din România sunt angajați, după calapodul firmei-mamă din Rusia, mulți foști militari, polițiști sau ofițeri de informații. 

Unul dintre administratorii Traun Guard HMS SRL, firma care controlează Lukom-A începând din 2015, a fost chiar fostul șef al Brigăzii Antitero a SRI, generalul de brigadă Alexandru Bureșin. 

Alexandru Bureșin

În 2009, Bureșin s-a pensionat de la SRI, la vârsta de 55 de ani. După câteva luni, avea să fie numit administrator al Agenției Lukom-A România. 

Generalul SRI a ocupat funcția până în 2016 când a fost înlocuit de Mihai Vidat. Acesta din urmă, la conducere și în prezent, apare cu funcția de colonel pe forumul SRI, ca adjunct al lui Bureșin în brigada Antitero a SRI în 2006. În 2020, general-maiorul FSB Vadim Piatiletov și colonelul Gromov i-au prelungit lui Vidat contractul de administrator la firma Traun Guard, mandat care este valabil până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Conform site-ului Traun Guard HMS, firma controlată de foști ofițeri FSB se ocupă în România în principal cu paza obiectivelor grupului LukOil.

Mai declară contracte și cu alte societăți comerciale private din domeniul energetic și al transporturilor de mărfuri feroviare.

Facebook