facebook
Connect with us

Președintele Emmanuel Macron, discurs electoral despre viitorul UE. Atacă naționaliștii, militează pentru avort și propune dotarea UE cu arme nucleare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susținut, joi, la Universitatea Sorbona, un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în cadrul căruia a lansat o serie de acuzații la adresa naționaliștilor și a averizat că există riscul ca „Europa să moară”.

„Europa poate muri, iar acest lucru depinde numai de noi, de alegerile noastre. Alegeri pe care trebuie să le facem acum”, a avertizat Marcron, în cadrul unui discurs considerat a fi intrarea în campanie pentru alegerile europarlamentare, notează RFI.

Președintele Franței a subliniat că „democraţia liberală europeană este tot mai criticată şi contestată”. Emmanuel Macron a arătat cu degetul spre naționaliști, pe care i-a acuzat că „doresc să rămână în imobilul european fără să plătească chirie şi fără să respecte regulile comune”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește domeniul apărării, Emmanuel Macron s-a pronunţat în favoarea unui „împrumut european”, pentru a investi în industria armamentului.

„Franţa are un model de armată completă al cărei obiectiv este să fie cea mai eficientă cu putinţă de pe continent. În plus, ea este dotată cu arma nucleară şi deci cu capacitatea de disuasiune aferentă. Disuasiunea nucleară este în centrul strategiei de apărare franceză şi deci, prin esenţă, este un element inconturnabil al apărării continentului european”, a subliniat Macron, potrivit sursei citate.

Macron a mai pledat pentru „o capacitate europeană de cybersecuritate şi cyberapărare”.

„Nu există apărare fără o industrie de apărare (…) Avem decenii de sub-investiţii. Trebuie să producem mai mult, mai rapid şi trebuie să producem ca europeni. UE trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite şi că ştie cum să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii”, a spus Macron.

Nu în ultimul rând, Emmanuel Macron a mai pledat pentru „înscrierea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Discursul președintelui Macron este considerat ca fiind unul electoral, înainte de alegerile europarlamentare din luna iunie. Potrivit celor mai recente sondaje, lista partidului său, Renaissance, este cotată cu 18 % din intențiile de vot, în timp ce Reuniunea Națională a ajuns la 31% din intențiile de vot.

 

Facebook