facebook
Connect with us

Baronii PNL, la braț cu un turnător la Securitate

PNL l-a reprimit pe Viorel Cataramă, fost lider liberal în anii 90, potrivit unui comunicat al partidului. Cataramă, patronul magazinelor de mobilă Elvila, a lucrat în comerțul exterior pentru Securitate. În 2019, Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a arătat că Viorel Cataramă apare în documente ca informator al Securităţii.

Comunicarea CNSAS din 2019 arată că Viorel Cataramă a dat note informative la Securitate cu numele conspirative ”Voicu” și ”W”.

În 2019, Cataramă a vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar Biroul Electoral Central i-a respins candidatura după ce a constatat că existau dubii asupra autenticității a circa 94.000 dintre cele 231.000 de semnături depuse.

Într-un clip filmat la sediul PNL alături de mai mulți lideri liberali, Viorel Cataramă a spus că ”important este să ne regrupăm toate forțele liberale de dreapta în aceste campanii electorale care vor fi foarte grele, dificile, dar sunt convins că se vor termina cu un succes al PNL. Vreau să merg în teritoriu și să ajut organizațiile în campania electorală. Mă îndrept cu gândul spre Bacău, unde sunt născut și unde vreau să ajut organizația. Voi activa și în București”

Cataramă a intrat în politică în anul 1990, ca membru al Partidului Național Liberal – Aripa Tânără. În anul 1992 s-a aflat la conducerea Noului Partid Liberal, iar din 1993, după fuziunea acestuia cu PNL, a devenit vicepreședinte al Partidului Național Liberal, funcție pe care o ocupat-o până în 1999. Viorel Cataramă a fost senator, în legislatura 1996-2000.

Context

PNL a avut în rândurile sale mai mulți lideri cu legături puternice cu Securitatea Comunistă. Printre aceștia s-au numărat turnătorii Constantin Bălăceanu-Stolnici și Mircea Quintus.

Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei Române, a fost unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist. Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist. El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.

PNL îl și Mircea Ionescu Quintus, al cărui nume e purtat de una dintre sălile mari de ședințe ale grupului PNL de la Parlament.

Quintus a fost racolat de Securitate după ce a fost eliberat din închisorile comuniste. În 2000, pe când Mircea Ionescu Quintus era preşedintele Senatului, CNSAS a făcut public faptul că fusese informator al Securităţii. A contestat decizia, iar doi ani mai târziu instanța a decis că liberalul nu a făcut poliție politică.

Facebook