facebook
Connect with us

Compania franceză Sephora jignește victimele Experimentului de reeducare de la Pitești 

Recent, Sephora România, filială a celebrului lanț francez de produse de înfrumusețare și parfumuri, a stârnit controverse după ce a postat pe pagina de Facebook și Instagram o reclamă jignitoare asociată cu închisoarea Pitești, cunoscută pentru atrocitățile comise asupra deținuților în perioada regimului comunist. Confruntată cu reacțiile internauților, echipa companiei a șters postarea după câteva ore.

În contextul deschiderii unui nou magazin în mall-ul din Pitești, programată pentru data de 25 aprilie, Sephora România a adoptat o strategie de promovare controversată, folosind o reclamă pe pagina sa de social media care a fost percepută de public ca fiind asociată cu Experimentul Pitești, un episod întunecat din istoria României.

Concret, în după-amiaza zilei de 23 aprilie, pe contul de Facebook Sephora a apărut o postare în care este o fotografie cu dungi alb și negru și pe care stă scris: „Pitești, am auzit că îți plac dungile”. Practic, prin această postare-reclamă se face o asociere jignitoare cu fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfăşurat teribilul Experiment Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.

Reacția Sephora

La doar câteva ore după postarea reclamei controversate și după zeci de reacții adverse, reprezentanții Sephora România au ales să o șteargă de pe contul de Facebook.

„Adevărul” a solicitat puncte de vedere privind reclama jignitoare la Sephora România, lui Jean-Charles Trehan – director relații externe LVMH (grupul francez ce deține Sephora), precum și Ralucăi Turcan, ministrul Culturii, însă până la ora redactării acestui material nu a primit niciun răspuns. În momentul în care va primi aceste răspunsuri, le va publica fără întârziere.

Ca urmare a numeroaselor reacții negative, Sephora România a postat miercuri 24 aprilie pe Instagram următorul mesaj: ”Ultima noastră postare legată de deschiderea noului magazin Sephora din Pitești a fost interpretată într-un mod greșit. Din identitatea brandului Sephora fac parte dungile orizontale alb negru. Nu există nicio legătură între dungile Sephora și alte evenimente care s-au întâmplat în Pitești. Brandul Sephora nu are culoare politică și nu își găsește inspirație în evenimente istorice tragice din România sau din altă țară. Ne cerem scuze comunității pentru această eroare de comunicare”.

„O ofensă adusă victimelor Fenomenului Pitești”

O reacție dură a avut însă Maria Axinte, președinta Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, care consideră că postarea este „o ofensă adusă victimelor Fenomenului Pitești”. 

„Sephora România deschide în curând un magazin în noul mall din Pitești și se adresează piteștenilor astfel: ”Pitești, am auzit că îți plac dungile”. Această campanie este, evident, centrată pe subiectul binecunoscut al închisorii de la Piteşti. Doar că piteştenii ştiu mai bine şi au taxat acest derapaj, iar comentariile pe pagina companiei de Instagram nu au întârziat să apară. Deşi ne bucurăm să vedem că, atât închisoarea cât şi Fenomenul Piteşti au devenit subiecte discutate la nivelul publicului larg, încercarea de a face din acest subiect o „glumiță” într-o campanie de marketing, este o ofensă adusă victimelor Fenomenului Piteşti, activității fundației noastre şi eforturilor care se fac pentru ca publicul să cunoască cu adevărat realitățile dictaturii comuniste în România”, spune Maria Axinte.

În perioada 1949-1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre numeroșii deținuți care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă mai puţin de zece.

Facebook