facebook
Connect with us

Condițiile Rusiei pentru capitularea Ucrainei: S-ar putea ca nici maghiarii, nici polonezii, nici românii să nu se aleagă cu nimic

Presa din Moscova a dat publicității condițiile rusești, puse pentru a înceta războiul din Ucraina (așa zisa Operațiune Militară Specială) și a instaura pacea în țară.

Într-un astfel de articol, publicat în Pravda și întitulat „Moscova anunță pentru prima oară capitularea Ucrainei, ca urmare a Operațiunii Militare Speciale”, citim, printre altele:

„Rusia se pregătește să accepte capitularea Ucrainei. I s-a spus și Occidentului să se pregătească. Pentru prima dată, conducerea rusă și-a formulat o poziție oficială, privind capitularea necondiționată a Ucrainei”.  

În continuare, ziarul citează următoarele declarații ale reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya:

„Foarte curând, singurul subiect pentru orice întâlnire internațională privind Ucraina va fi capitularea necondiționată a regimului de la Kiev. Vă sfătuiesc pe toți să vă pregătiți încă de pe acum”

După ce face o legătură între eventuala pace în Ucraina și recenta vizită la Moscova a președintelui Lukașenko, ziarul se întreabă „Oare cum va arăta capitularea Ucrainei?” și continuă:

„dezarmarea și predarea armatei inamicului învins;

puterea în stat va fi preluată de administrația militară a învingătorului;

viitoarea  structură politică a țării învinse va fi stabilită de învingător;

învingătorul va organiza un tribunal (care va judeca) regimul, conducătorii și alți responsabili ai regimului;

Învingătorul va stabili nivelul despăgubirilor (care i se cuvin)”.

Titrând din nou „Cu ce condiții va accepta Moscova o pace în această fază?”, ziarul punctează:

abrogarea decretului lui Vladimir Zelenski, prin care interzice orice negocieri cu Federația Rusă;

acceptarea realităților din teritoriu și a celor prevăzute în Constituția Federației Ruse, respectiv recunoașterea regiunilor Sevastopol, Crimeea, RPD, LPR, Herson și Zaporojie din fosta Ucraină ca fiind teritorii rusești;

denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, adică abolirea ideologiei lui Bandera*) și revenirea limbii ruse la statutul de limbă de stat, reducerea Forțelor Armate ale Ucrainei și a armamentului său la anumite limite ce vor fi discutate, garanții scrise din partea  Occidentului cu privire la neintrarea Ucrainei în NATO, plus revizuirea Constituției Ucrainei și a altor legi.

În încheiere, articolul mai scrie:

„Kievul nu este pregătit să îndeplinească aceste condiții. Firește, nici Occidentul. Ei mai speră la un miracol – poate la o lovitură de stat în Federația Rusă, poate altceva, deși și-au cam luat gândul de la vreo armă miraculoasă. Nu-i exclus ca Occidentul să profite de victoria militară a Federației Ruse ca să „muște” ceva teritorii din fosta Ucraina.

Există astfel de comentarii în presă, deși nu e clară încă poziția președintelui Putin (în această problemă). Cum însă situația se schimbă rapid, s-ar putea ca nici maghiarii, nici polonezii, nici românii să nu se aleagă cu nimic. Sau (poate s-ar alege cu ceva)  în schimbul garanțiilor scrise de securitate din partea lor și a retragerii din NATO”.

Facebook