Connect with us

Reprezentanții LGBT solicită tratament preferențial pentru persoanele transgender care vor vota. BEC a transmis un îndrumar pe această temă

La solicitarea reprezentanților LGBT, Biroul Electoral Central (BEC) a transmis către toate birourile electorale din țară un „Îndrumar” privind intercțiunea cu persoanele transgender în secția de votare.

Este vorba despre un ghid elaborat de Accept, asociația care reprezintă drepturile persoanelor LGBT din România.

Potrivit documentului consultat de redacția RostOnline, „Îndrumarul” este destinat tuturor persoanelor și entităților implicate în procesul electoral, astfel încât toate „părțile să fie informate asupra modului în care să interacționeze cu persoanele transgender în momentul în care se prezintă la secția de votare”.

„În multe cazuri, în ce privește persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei. Astfel, pot exista situații în care prenumele și mențiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ce privește fotografia din cartea de identitate”, se menționează în îndrumar.

În „Îndrumar” se subliniază că persoanele implicate în procesul electoral au responsabilitatea de a contribui la exercitarea dreptului de vot de către persoanele transgender.

„Vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-I proteja dreptul la viața privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor infracțiuni motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale”, se mai precizează în document.

 

Facebook