facebook
Connect with us

Afaceri de tip mafiot la PNL Iași

Primăriile PNL și Consiliul Județean Iași alimentează cu bani publici firma de publicitate a unui consilier local liberal. Moldavian Advertising SRL, controlată de liberalul Marius Andrei Rîpanu, a primit prin încredințare directă mai multe contracte în ultima lună de la instituțiile controlate de liberali pentru a livra materiale personalizate. Rîpanu ar urma să-și păstreze locul în Consiliul Local Iași, fiind poziționat pe un loc eligibil pe lista PNL pentru alegerile locale din luna iunie. În ultimii ani, societatea controlată de tânărul liberal a înflorit de pe urma contractelor generoase de la primăriile conduse de colegi de partid și chiar de la Consiliul Județean, for controlat tot de PNL Iași, scrie 7Iasi

CE SUSȚINE 7IASI:

Un consilier local PNL a dat lovitura în prima parte a anului cu ajutorul primăriilor PNL și a Consiliului Județean Iași. Marius Andrei Rîpanu, actual consilier local PNL, a prins mai multe contracte în ultimele luni de la unele primării liberale din județ și chiar în pragul campaniei electorale pentru alegerile locale. Firma lui Rîpanu, Moldavian Advertising SRL, a încasat bani publici de la Primăria orașului Podu Iloaiei, comuna Lețcani și chiar Consiliul Județean Iași, toate conduse de liberali. Rîpanu a livrat de la felicitări de Paște la litere volumetrice și panouri temporare pentru anunțarea unor proiecte cu iz electoral. În ultimii ani, Rîpanu a avut mai multe contracte cu primăriile din județ, cu precădere cele conduse de primari colegi de partid cu el, afacerea sa fiind una înfloritoare.

Bani de la o primărie liberală pentru firma consilierului PNL

La începutul lunii aprilie 2024, Primăria Podu Iloaiei, condusă de liberalul Ioan Alexa, a bătut palma cu Moldavian Advertising SRL pentru 12.000 lei în contul livrării unui panou informativ privind reabilitarea energetică a zece blocuri din oraș.

„Panou din material dur, de tip alucobond, metalic, (…) pentru obiectivul de investițe: Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale nr. 6,7,8,9,10,13,14,17,18,22 din orașul Podu Iloaiei, județul Iași”, se arată în descrierea proiectului.

Costel Alexe, darnic cu liberalul din Consiliul Local 

Firma lui Rîpanu a mai luat pe 19 aprilie 2024 alți 12.000 lei și de la Consiliul Județean Iași pentru a livra felicitările de Paște cu antetul instituției. Costel Alexe a dat comandă de 1.050 de bucăți de felicitări pascale firmei lui Marius Rîpanu, felicitări de diferite dimensiuni. Spre finalul lunii aprilie, Primăria Lețcani, condusă de Stelian Turcu, a încheiat un contract de 42.000 lei pentru achiziția unor litere volumetrice cu led, ce vor fi montate pe sala de sport din localitatea ieșeană. Banii au ajuns tot la firma consilierului local liberal.

Contracte de sute mii lei în doar doi ani

În ultimii doi ani, societatea tânărului liberal a încheiat mai multe contracte publice cu instituțiile publice ieșene. Pe 2023, firma lui Rîpanu a beneficiat de 80.000 lei de la primării liberale, dar și de la instituții de învățământ din municipiul Iași. Consiliul Județean Iași și Primăria Podu Iloaiei au încheiatr chiar mai multe contracte cu firma administrată de Rîpanu în cursul anului trecut.  În 2022, Moldavian Advertising SRL a încasat peste 180.000 de la CJ Iași, primării din județ, dar și de la instituții de învățământ. Rîpanu este șef de lucrări la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. A intrat în consiliul local în mandatul actual de pe listele de supleanți și fiugurează pe locul 12 pe lista PNL Iași pentru alegerile locale din luna iunie 2024.

Firma consilierului local are zero angajați! Vicepreședintele PNL Iași s-a lipit la banii publici

Conform ultimului bilanț contabil depus la Ministerul Finanțelor, Moldavian Advertising SRL are zero angajați înregistrați. Firma lui Rîpanu a avut un profit de peste 200 mii lei. În 2022, firma a livrat sute de produse de protocol pentru Consiliul Județean Iași la prețuri duble față de cele practicate pe piață. Societatea cu zero angajaâți nu a avut vreun concurent, atribuirea fiind făcută prin încredințare directă. Rîpanu este vicepreședinte al organizației municipale PNL Iași, condusă de Marius Dangă, „vicele” lui Costel Alexe la CJ. Firma lui Rîpanu a fost înființată la câteva zile după alegerile locale 2020, după ce PNL a câștigat șefia CJ Iași.

Facebook