facebook
Connect with us

VIDEO: Legea pensiilor scoate oamenii în stradă. Zeci de mineri protestează și spun că sunt discriminați

Legea pensiilor scoate oamenii în stradă. Zeci de mineri s-au adunat în fața Prefecturii din Baia Mare pentru a-și arăta revolta față de noua lege. Ei spun că sunt discriminați și le cer guvernanților să îi cheme la negocieri. 

„Reformele asumate de România în ultima perioadă, printre care se numără și reforma pensiilor, dar și a salarizării unitare din sectorul bugetar, sunt realizate fără o consultare reală cu partenerii sociali. Rezultatul este o legislație deficitară și discriminatorie care favorizează doar anumite categorii și dezavantajează marea masă a lucrătorilor si pensionarilor. În repetate rânduri, Cartel ALFA și membrii organizațiilor din teritoriu au atras atenția asupra discriminărilor pe care noua lege a pensiilor (Legea 360/2023) o va produce în rândul angajaților, în principal a celor care lucrează sau au lucrat în condiții grele”, arată Cartel ALFA într-un comunicat de presă.

„În primul rând, Guvernul României e acela care a decis forma în care au ajuns acestea acte normative spre aprobare la Comisia Europeană, iar întreaga responsabilitate îi aparține, cu atât mai mult cu cât nu s-a angajat într-un dialog social real și a ignorat observațiile și solicitările sindicatelor. Europa este o economie socială de piață iar Pilonul European al Drepturilor Sociale – adoptat în 2018 și cu votul Guvernului României – reprezintă setul de principii care ghidează construcția legislativă pentru consolidarea drepturilor sociale ale cetățenilor. Cu reforma pensiilor și, după cum se întrevede, si cu reforma salarizării, Guvernul României pare că acționează în contradicție cu principiile Pilonului European”, se mai arată în comunicatul citat.

Facebook