facebook
Connect with us

Românii din Marea Britanie se plâng că au o viață dificilă din cauza locului de muncă și traiului la comun. Unii vor să se întoarcă acasă

„Asa e strainatatea, fratilor, nu ne mai judecati… si nu mai spuneti ca suntem zgarciti daca nu dam de baut cand venim in Romania… Ca nu stie nimeni cat de grea e viata in Anglia. Cel putin, la Londra, e plin de conationali de-ai nostri care locuiesc in aceste conditii”, a spus Ionuț Oprea, stabilit în Marea Britanie.

El a văzut cu ochii lui cum se trăiește în unele case ocupate de români, laolaltă cu alți străini. Ionuț a realizat o filmare despre cum trăiește amicul său și a distribuit-o pe Facebook, pe pagina Anuntul UK.

„Baiatul a fost sincer si mi-a povestit… Prietena lui a facut o tava cu copanele si cartofi la cuptor… iar el cand a venit acasa de la munca si a vrut sa se puna la masa … a gasit copanele mancate… Din cate am inteles, sunt 9 sau 10 in casa, dar niciunul dintre colegii de casa nu a recunoscut nimic, iar el de atunci tine totul sub lacat„, a spus Ionuț.  Un comentator a scris că a avut o pățanie similară după ce a locuit o vreme cu o bulgăroaică.  În Marea Britanie, românii sunt considerați „hoți de buzunare” de către majoritatea britanicilor.

Fenomenul întoarcerii în România ia amploare, în special în rândul românilor din Marea Britanie. Cu toate că erau încântați de nivelul crescut de civilizație, pentru români nu există „păduri fără uscături”.  O spune chiar un muncitor căruia nu-i este rușine cu țara sa și poartă cască cu tricolorul românesc.

Doi soți maramureșeni, care au lucrat ca asistenți medicali la un spital universitar din Norwich și au petrecut 11 ani în străinătate, au decis să se întoarcă în România: „In Anglia lucram ca roboteii și facem schimb de ture ca să avem grija de copii. Nu am putut petrece timp de calitate impreuna… Ne ajunge, e momentul sa ne intoarcem definitiv acasa! Suntem pozitivi si avem incredere ca ne va fi bine si in tara”. 

Cei doi spun că Marea Britanie nu este „raiul pe pământ” și că preferă România așa cum este: „oricum unii sunt setati ca in Anglia e raiul pe pamant si nu e chiar asa… Preferam sistemul medical din Romania si o viata langa parintii si bunicii nostri din tara, in special pentru copii. Pentru noi, familia e mai importanta decat banii”.

Facebook