facebook
Connect with us

Avram Iancu, omagiat de BNR, la 200 de ani de la naștere. Expoziție deschisă din 18 aprilie și emisiune numismatică cu monede din AUR și ARGINT

Banca Națională a României (BNR) îl omagiază pe Avram Iancu, lansând în circuitul numismatic monede din aur, argint și cupru, la 200 de ani de la nașterea eroului național.

Totodată, BNR organizează, în perioada 18-19 aprilie, expoziția „Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda”.

Emisiune numismatică

BNR a lansat, în 17 aprilie, o emisiune numismatică dedicată lui Avram Iancu, în cadrul căreia au fost lansate monede de aur, argint și cupru.

Moneda din aur are o valoare nominală de 500 de lei și se poate achiziționa cu 15.600 lei, fără TVA.

Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei și se poate achiziționa de 490 de lei, fără TVA.

Moneda din tombac cuprat are o valoare de 1 leu și se poate achiziționa cu 190 de lei, fără TVA.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Expoziție la BNR

BNR organizează, joi și vineri, a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, pentru a marca 144 de ani de la înființarea instituției.

Cu această ocazie, vor fi organizate vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate, în grupuri de maximum 20 de persoane, în intervalul 11:00-19:00 (ultima oră de intrare fiind 18:00). Cu această ocazie, vizitatorii vor putea admira și exponatele din cadrul expoziției temporare „Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda”. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României.

Context

Anul 2024 a fost declarat „Anul Avram Iancu”, la 200 de ani de la nașterea eroului național.

Facebook