facebook
Connect with us

ANSVSA șterge pe jos cu Horia Constantinescu

Scandalul cărnii de pui colorată artificial ca să pară naturală este departe de a se fi terminat. Asta deși șeful ANSVSA declară că orice aliment pe care punem mâna are Salmonella.

Directorul executiv al ANSVSA Mihai Ponea îl acuză pe președintele ANPC Horia Constantinescu că induce în eroare oamenii cu afirmații legate de puiul vopsit și cu salmonella. Ponea a declarat la un post TV că fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella și că din cele 2500 de tipuri de bacterie, doar două sunt periculoase, produsele la care sunt identificate acestea fiind retrase de pe piață. „Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are Salmonella”, a spus șeful ANSVSA. 

„Să nu creăm inducere în eroare că produselor comercializate de producătorii români sunt infestate sau li se adaugă coloranți. Fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella. Îi explic public lui Horia Constantinescu că sunt 2.500 de tipuri de Salmonella, dintre care doar 2 sunt periculoase și sunt reglementate.  Înainte ca orice lot de păsări să fie sacrificat, cu 48 ore înainte medicul de la fermă trimite informatic documente de lanț alimentar- furajare, greutate, vârsta și pune un buletin de laborator că păsările sunt libere sau contaminate cu salmonella. Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella. Românii trebuie să aibă garanția că în fiecare abator, fermă, fiecare lot de păsări sacrificat e tratat din punct de vedere al salmonellei, pentru că suntem într-un pogram european și suntem monitorizați. Salmonella e prezentă natural în intestinul păsărilor, 70% se identifică salmonella, dar e inofensivă. Noi le căutm pe cele două care sunt pericloase și sunt retrase produsele de la raft. Cele 2498 de tipuri inofensive dispar într-un minut de la gătire. Pe orice etichetă scrie a nu se consuma fără tratament termic. În carne și în toate alimentele sunt bacterii cu care noi conviețuim. În ce privește schimbarea culorii, se întâmplă din cauza schimbării de temperatură, de când îl luăm din galantar până ajungem acasă, se poate datora lanțului termic. El (puiul – n.r.) stă la 2 grade în galantar, dacă noi mai stăm în piață, în mașină, bacteriile schimbă culoarea. Dacă facem comparație cu puiul de la țară, cel hrănit doar cu grăunțe și caroten are culoare mai galbenă. Așa cum puiul sacrificat la țară e galben că îl hrănesc bunicii cu grăunțe, așa și comercianții oferă consumatorilor, pui cu carne galbenă. Horia Constantinescu nu deține informații, vine cu lucruri defăimătoare la adresa producătorilor români și a consumatorilor”, a declarat Mihai Ponea, directorul executiv al ANSVSA.

Facebook