Connect with us

Dungaciu: Generaţiile tinere sunt crescute fără conștiință activă, fără memoria trecutului, dezrădăcinate, îndepărtată de memoria familiei

prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a vorbit despre problemele educaționale ale generațiilor actuale, scrie gandul.ro.

Invitat la „Marius Tucă Show”, Dan Dungaciu a vorbit despre generațiile actuale. Acesta a explicat faptul că anii 90 au fost anii în care ultimele generații de elevi au fost școliți cum ar trebui. În anii 90 s-a mai păstrat din disciplina și abordarea școlii comuniste. Ceea ce vine după, spune Dungaciu, este generația elevilor școliți în marile crize educaționale, marile reforme, lucruri care au afectat profund acele generații. Sociologul vorbește despre o generație fără conștiință activă, fără memoria trecutului, dezrădăcinată, îndepărtată de memoria familiei.

„Știți care e problema? Noi suntem generația aceea care a prins conștientă, mai mult sau mai puțin, comunismul, prăbușirea comunismului, dar și ce a urmat. Și anii 90, cei mai liberi din spațiul românesc, indiscutabil. Problema este ce va fi când vin generațiile care n-au conștiința, memoria comunismului, n-au conștiința lucidă. Unii sunt deja, unii bat la ușă. În momentul ăla, ei nu își vor da seama. N-o să facă comparație, când o să citească un text ca ăsta. Nu vor ști că noi am mai fost acolo. Nu o să spun asta. Vor spune că asta e bine. Asta e problema.

Dispare memoria familiei. Încă sper ca părinții să le mai spună… Ei cred că alternativa la realitate este realitatea însăși. E ca un matrix din ăsta… Nouă ne vin acum, generațional, practic, acele cohorte, dacă vreți, care au trecut prin anii 90, printr-o școală care încă s-a mai ținut. Că în anii 90 s-a mai ținut un tip de disciplină, un tip de abordare, un tip de… Dar o să vină, nu peste multă vreme, acea generație care a fost educată în momentul în care criza școlii în România a fost cea mai mare. Criza liceului, criza universitară, criza reformelor nesfârșite. E, aia va fi marea problemă a României, ăla va fi șocul cel mai mare. Că ulterior s-a mai așezat și școala, cu valorile, că au început să se liniștească, asta e altceva, că ei vor veni după.”, explică sociologul.

Facebook