Sindicatul Europol denunță dezastrul de la Academia de Poliție: Clădirea instituției, distrusă de furtună, după lucrări de reabilitare de zeci de milioane de lei

Clădirea Academiei de Poliție din București a fost grav afectată de furtuna de joi, însă sindicatul Europol atrage atenția că nu este vorba doar despre efectul unui fenomen meteo extrem, ci despre corupție și incompetență, ținând cont de lucrările de reabilitare de zeci de milioane de lei care s-au făcut în ultimii ani la sediul din Băneasa.
Potrivit imaginilor care au circulat în mediul online, sediul Academiei de Poliție arată ca după război.
„Așa arată dezastrul tolerat cu bună știință: corupția și incompetența au făcut praf Academia de Poliție Imaginile apărute în urma furtunii violente din această seară sunt o radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral care a domnit ani la rând în Academia de Poliție. Acoperișuri „reabilitate” luate pe sus de vânt, fațade prăbușite și ape infiltrate în încăperi care ar fi trebuit să găzduiască viitorii ofițeri ai acestei țări – toate acestea nu sunt efectele unui fenomen meteo extrem, ci ale unui sistem putred”, a precizat Europol.
Sindicatul reamintește că a avertizat încă de acum doi ani cu privire la „lucrările de mântuială” făcute la Academia de Poliție pe zeci de milioane de lei.
„Am spus atunci că firmele „abonate” la bani publici și-au bătut joc de cea mai prestigioasă instituție a MAI, executând reabilitări de “fațadă”la propriu și la figurat. Am avertizat că vor veni consecințe. Iată-le!
Este revoltător că în tot acest timp, în ciuda dovezilor clare și repetate, nimeni nu a fost tras la răspundere. Cei care au permis – prin indolență, complicitate sau interes – ca astfel de lucrări să fie efectuate cu zilieri necalificați și materiale de proastă calitate au fost mutați în posturi călduțe, cu statut și influență.
Dacă nici acum nu vor exista consecințe penale și măsuri ferme împotriva celor responsabili, atunci putem spune fără echivoc că această instituție este sacrificată cu bună știință pe altarul interesului clientelei politice. Nu din lipsă de bani, ci din lipsă de onoare, de profesionalism și de voință de a reforma un sistem infestat de interese și impostură”, subliniază Europol.
Potrivit sindicatului, Academia de Poliție nu trebuie să fie un monument al eșecului, ci un simbol al integrității și excelenței.
„Cerem public demisia celor responsabili care au girat și validat aceste lucrări realizate și recepționate în 2023, precum și declanșarea imediată a unor anchete penale.
Până nu va exista o curățenie reală în sistem, orice discurs despre reformă în MAI rămâne o glumă proastă pe spatele contribuabililor și al viitorilor polițiști”, se mai arată în comunicatul transmis de sindicatul Europol.
Reacția MAI
În replică la comunicatul Europol, Ministerul de Interne condus de Cătălin Predoiu a anunțat că a fost demarată o evaluare tehnică și administrativă rapidă, cu scopul de a identifica exact cauzele care au condus la producerea incidentului, dar și eventualele responsabilități.
