MApN confirmă achiziții militare de 1,9 miliarde de euro fără TVA. Presa internațională spune că licitația ar fi fost câștigată de o companie din Israel

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, duminică, că a finalizat licitația pentru achiziționarea unor echipamente de apărare aeriană, valoarea estimată a contractului fiind de 1,9 miliarde de euro fără TVA.
MApN nu a precizat cine e câștigătorul licitației, însă mai multe surse din presa internațională susțin că ar fi vorba despre compania Rafael din Israel.
România a selectat compania Rafael Advanced Defense Systems pentru a furniza sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, scrie publicația Israel Hayom, citată de Mediafax.
Potrivit sursei, deși Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a confirmat oficial compania câștigătoare și nici sistemul ales, analiștii militari citați de Israel Hayom estimează că este vorba despre platforma Spyder, un sistem mobil dezvoltat de Rafael. Spyder include un vehicul de lansare, o unitate de comandă și control, precum și un vehicul de sprijin pentru reîncărcarea lansatoarelor.
Dacă va fi semnat în forma actuală, contractul cu România va deveni a doua cea mai mare vânzare de echipamente de apărare din istoria Israelului, după contractul de 3,5 miliarde de dolari prin care Germania a achiziționat în 2023 sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, dezvoltat de Israel Aerospace Industries, potrivit Globes.
După ce și-a anunțat intenția de a comanda rachete antiaeriene MISTRAL 3, produse de MBDA, în cadrul programului EDIRPA (European Defence industry reinforcement through common procurement act) al Uniunii Europene, după ce a achiziționat baterii Patriot de la grupul american RTX (fost Raytheon), Ministerul român al Apărării a lansat programul SHORAD/VSHORAD pentru a-și completa resursele de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, scrie și publicația de analiză militară Zone Militaire, citată de Digi 24.
În ceea ce privește programul SHORAD/VSHORAD, ministerul român a indicat că și-a făcut cunoscută alegerea celor trei companii aflate încă în cursă și că, întrucât niciunul dintre aceștia nu a contestat decizia sa, un „acord-cadru” va fi semnat în curând. Rămâne de văzut cu cine, deoarece s-a abținut să precizeze numele câștigătorului, comentează publicația.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale anunță că va folosi toate instrumentele disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru a reduce costurile achiziției, iar o opțiune importantă în acest proces o reprezintă instrumentul Acțiunea pentru Securitatea Europei (SAFE) prin consolidarea industriei europene de apărare.
