Șeful Eximbank, banca mafiei de partid și de stat, filmat în cluburi de lux din Saint-Tropez

Traian Halalai este șeful băncii care plătește un preț dublu pentru chiria ce aparține RA-APPS, caz semnalat de premierul Ilie Bolojan. Acesta n-a răspuns solicitărilor presei pentru un răspuns referitor la situație. În ultimele nopți, el a petrecut în mai multe cluburi din St. Tropez, stațiune aflată pe Coasta de Azur, Franța, arată imagini intrate în posesia Snoop.
Premierul Ilie Bolojan a vorbit în conferinţa de presă din 27 iunie, de după şedinţa de Guvern, despre o situaţie în care Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), regie de stat, a închiriat o vilă istorică din Șoseaua Kiseleff unui privat. Apoi, privatul a reînchiriat-o, cu zeci de mii de euro lunar, unei bănci de stat.
Directorul Exim Banca Românească este Traian Halalai (54 de ani). A fost director general adjunct al Băncii Românești, apoi președinte executiv al Eximbank, înainte ca aceasta să fuzioneze cu Banca Românească. Din ianuarie 2023, este președintele Exim Banca Românească.
În weekend, la scurt timp după ce premierul Bolojan îi reproșa contractul prin care Exim Banca Românească a subînchiriat Palatul Kiseleff de la un privat, deși clădirea aparține statului, Halalai a fost filmat într-un club din Saint-Tropez, conform imaginilor ajunse în posesia Snoop.
Apoi, în noaptea de luni spre marți, 1 iulie, acesta a fost filmat la o altă locație din St. Tropez.
Conform imaginilor postate pe diferite conturi de social media, cele două cluburi în care a petrecut Halalai se numesc Casa Amor și Le Quai.
Traian HalalaiChirie dublă printr-un intermediar
În conferința de presă de săptămâna trecută, Bolojan nu a menționat numele băncii, dar în Palatul Kiseleff are sediul o singură bancă: Exim Banca Românească, fostă Eximbank. Acționarul principal este statul român, prin Ministerul Finanțelor, cu aproape 99% din acțiuni.
Bolojan a spus că nu a discutat cu directorul RA-APPS, dar a vorbit cu cel al băncii, pe care l-a întrebat dacă și-a pus problema acestui lucru și de ce nu a cerut regiei să-i plătească direct chirie pentru sediu, în loc să o facă printr-un intermediar la un preț mai mare.
„Cred că trebuie să i se dea unei destinații care să aducă niște venituri regiei la modul cinstit. Altfel, să ții un patrimoniu care este subevaluat, subvalorificat, mai bine îl vinzi prin licitații publice. Mi-a sărit în ochi și am zis că totuși dacă nu vede nimeni asta de avion, măcar să-l întreb pe acel director de bancă” – premierul Ilie Bolojan, în conferință de presă
Povestea unei mutări
Exim Banca Românească s-a mutat în Palatul Kiseleff în 2013. Până atunci funcționase în clădirea în care se află acum Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe Splaiul Independenței.
Decizia a venit din motive de a „optimizare a fluxurilor de lucru” și „reducere a costurilor operaționale”, a anunțat Halalai atunci, într-un comunicat de presă.
Exim Banca Românească plătește în jur de 120.000 de euro pe lună chirie către firma privată Spirmina Corporation (fostă Kiseleff Property). Dublu față de cât plătește firma către RA-APPS.
Salariu de peste 140.000 lei. Lunar
Potrivit declarației sale de avere, Traian Halalai are un salariu lunar de peste 140.000 de lei din poziția de director al băncii, dar și din calitatea de membru în Consiliul Interministerial care coordonează activitatea Exim Banca Românească.
La acești bani se adaugă și un venit de 12.100 de lei veniți dintr-un contract de închiriere. Averea lui Halalai se mai numără și în ceasuri și obiecte de artă în valoare de 500.000 de lei și două case.
