PNL s-a orientat bine în noua conjunctură geopolitică: Cum a vrut Predoiu să pună Petrom în brațele rușilor
![](https://patriotnews.ro/wp-content/uploads/2025/02/catalin-predoiu.jpg)
Relațiile dintre Rusia și Occident dau semne de dezgheț, iar PNL s-a orientat bine: noul președinte, Cătălin Predoiu, a lucrat pentru preluarea Petrom de către rușii de la Gazprom, dar OMV s-a mișcat mai bine și i-a suflat afacerea de sub nas.
Dezvăluiri fierbinți ale ”Evenimentului zilei”, în martie 2008 (menționăm că articolul original nu suportă link, fiind de găsit doar pe siteul webarchive.org, așa că postăm link doar la preluarea Hotnews):
”Octombrie 2003. Gigantul energetic rusesc Gazprom si compania austriaca OMV duc tratative secrete. Scopul: constituirea unui Consortiu, denumit Petrom Holding, care sa cumpere Petrom Romania. Compania romaneasca era atunci in plin proces de privatizare.
„Evenimentul zilei“ dezvaluie in exclusivitate continutul acestor negocieri, asa cum transpare din corespondenta dintre numarul unu al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, si unul dintre cei mai influenti manageri ai Rusiei, directorul general al Gazexport si membru al Comitetului de Management al Gazprom, Alexander Medvedev.
Corespondenta pe care o reproducem integral descrie care ar fi fost soarta Petrom in cazul in care „ar fi fost o privatizare de succes“. „Optiunea unu“ a rusilor era divizarea Petrom si preluarea totala a activitatii de gaze de catre Gazprom si Marco Group. Documentele pactului Ruttenstorfer- Medvedev confirma oficial: rusii vor sa controleze total rezervele de gaze ale Romaniei. Gazexport este compania care face exportul de gaze rusesti si este detinuta de colosul Gazprom.
Avocatii Gazprom la privatizarea Petrom au fost Catalin Predoiu, actualul ministru al justitiei, si Ioana Racoti, asociata sa. Directorul de comunicare al OMV Austria, Bettina Gneisz, a confirmat ca „OMV si Gazexport au luat in considerare o participare comuna la licitatie. Cu toate acestea, ideea nu a fost continuata, deoarece OMV s-a decis imediat sa liciteze pe cont propriu pentru Petrom“. Gneisz nu a precizat motivele care au determinat OMV sa liciteze singur la Petrom, renuntand la intelegerea cu Gazprom.
Propunerea OMV către Gazexport
„Dragă domnule Medvedev,A fost o plăcere să vă întâlnesc în Viena şi să discutăm o potenţială colaborare între Gazprom şi OMV în privatizarea Petrom. După ce am examinat o serie largă de alternative, credem că ar putea fi beneficii substanţiale pentru Gazprom şi OMV într-o cooperare pentru privatizarea Petrom. Înţelegem că interesul dumneavoastră principal este axat pe afacerile cu gaze ale Petrom, părţile de extracţie şi de rafinare sunt mai puţin relevante strategic pentru dumneavoastră.Bazându-ne pe această premisă, am dori să vă propunem următoarele.Aşa cum este subliniat mai jos, cooperarea noastră ar putea avea următorul parcurs:1) Gazexport sau o altă entitate a Gazprom intră într-o asociere de 50:50 cu Petrom, care ar fi responsabil de alimentarea cu gaze şi vânzarea cu gaze în România; şi2) Gazexport sau Gazprom ar putea fi partener financiar al OMV în deţinerea a 51% din Petrom, pentru a sta la baza unei cooperări operaţionale în afacerile cu gaz la un nivel corporatist, fără ca Gazprom să fie nevoit să aloce un capital disproporţionat.Vă rugăm să ne spuneţi dacă acest model vă interesează şi vom fi bucuroşi să discutăm detalii şi variante cu dumneavoastră.Cu cea mai înaltă apreciere, Wolfgang J. Ruttenstorfer“
Ruşii către austrieci: totul sau nimic
„Dragă domnule Ruttenstorfer,Vă mulţumesc pentru scrisoarea din 27 octombrie 2003, ce conturează viziunea dumneavoastră despre cooperarea OMV / Gazprom pentru privatizarea Petrom. Vă împărtăşesc opinia că, împreună, Gazprom şi OMV au de profitat din privatizarea Petrom. În privatizarea Petrom, Gazprom face echipă cu partenerul său în România, Marco Group, care controlează acţionariatul a trei companii: Conef, Alro şi Alprom. Principalele interese ale Gazprom şi Marco sunt în rezervele de gaze ale Petrom, în timp ce extracţia şi rafinarea petrolului sunt mai puţin relevante pentru noi.În mare măsură, suntem de acord cu aranjamentul propus de dumneavoastră, dar aş vrea să fac următoarele comentarii:
1) Ne gândim la o opţiune de cooperare, în care rezervele de gaz ale Petrom vor fi, la un moment dat, separate pentru a forma o companie controlată total de Gazprom şi Marco Grup. În acest caz, noi vom renunţa la acţiunile din Petrom Holding. (Opţiunea unu)2) Dacă o astfel de separare a rezervelor de gaz ale Petrom s-ar dovedi tehnic, economic sau legal imposibilă sau nesustenabilă, noi am fi interesaţi să rămânem în acţionariatul Petrom Holding; să avem garantate oportunităţile de a influenţa partea de afaceri cu gaz a Petrom; şi, în comun, să vindem gazul produs din câmpurile Petrom împreună cu gazul rusesc importat şi vândut în România. (Opţiunea doi)3) În ambele cazuri, cooperarea noastră ar trebui să aibă anumite particularităţi în(I) stadiul participării comune la privatizarea Petrom(II) stadiul managementului comun al acţiunilor Petrom cumpărate prin Asociere, Petrom Holding (în caz de privatizare cu succes)(III) şi stadiul separării rezervelor de gaze şi formarea unei companii independente (în cazul în care va fi implementată Opţiunea Unu)4) În etapa privatizării, cooperarea noastră ar fi cel mai bine implementată printr-un Consorţiu care va depune o singură ofertă pentru cumpărarea a 51% din acţiunile Petrom. Noi vă propunem ca OMV să fie leaderul Consorţiului. În ceea ce priveşte structura acţionariatului Consorţiului, Gazprom şi Marco Group ar putea deţine împreună şi în egală măsură 25% plus o acţiune, în timp ce OMV ar putea avea 75% minus o acţiune (împărţirea finală fiind bazată pe evaluarea diverselor companii şi pe regulile respective de conducere corporatistă).“
Firma de avocatură a noului ministru al justiţie, Cătălin Predoiu, a consiliat Gazprom. „Într-adevăr, am asistat oficial, în 2003, compania Gazprom în privatizările Petrom, Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud. Compania Gazprom a fost un client cu care am colaborat foarte bine“, ne-a declarat avocata Ioana Racoţi, asociat în Racoţi & Predoiu” mai dezvăluia EVZ.
O lună mai tîrziu, prestigiosul The Economist scria și el despre relația lui Predoiu cu rușii de la Gazprom, subliniind probleme apărute după integrarea în UE a unor state estice dominate de corupție.În consecință, așa cum spuneam, dacă relația României cu Rusia se îmbunătățește după încheierea păcii în Ucraina, PNL trebuie să ”țină” de noul lider, pentru că are conexiuni vechi. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Articolul PNL s-a orientat bine în noua conjunctură geopolitică: Cum a vrut Predoiu să pună Petrom în brațele rușilor apare prima dată în 60m.ro.
![](https://patriotnews.ro/wp-content/uploads/2024/07/logo_patriot_small.png)