Europarlamentarul Claudiu Târziu, despre depopularea României: Suntem o generație care pune în pericol viitorul acestei națiuni
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a reacționat la semnalul de alarmă privind depopularea României, confirmând că țara noastră se află într-o catastrofă demografică aproape imposibil de stopat în următoarele decenii.
Liderul AUR a explicat că această situație este cauzată de criza economică și politică prelungită, lipsa unor perspective clare și atractive pentru tinerele familii și mai ales de indiferența autorităților față de acest fenomen cu potențial dezastruos.
„Am pus pe masa guvernanților mai multe soluții și proiecte pentru stoparea declinului demografic.
Un plan național de dezvoltare a fondului imobiliar pe durata unui deceniu, stimulente pentru revenirea în țară a românilor plecați la muncă în străinătate, dezvoltarea rețelei de policlinici și unități medicale pentru asigurarea condițiilor de diagnostic și tratament în orașe și în zonele rurale, sprijin financiar și taxe reduse pentru familiile cu mulți copii.
Nimic din ceea ce am propus nu a intrat în atenția guvernanților!
Suntem o generație care pune în pericol viitorul acestei națiuni. Am ajuns în momentul în care suntem obligați să luăm decizii radicale, cu obiective pe termen lung și să avem o singură prioritate: interesul național”, a transmis europarlamentarul Claudiu Târziu.
Reamintim că sociologul Vasile Ghețău avertizează, într-o analiză publicată de Contributors, cu privire la gradul catastrofal de depopulare a țării în următorii ani, în contextul schimbărilor dramatice survenite în demografia României în ultimii 35 de ani, după cum a relatat RostOnline.
Potrivit sociologului, populația cu reședința în țară s-a redus în anii 1990-2024 cu 4,25 milioane de locuitori și un declin similar este prevăzut în anii 2025-2059, de 4,13 milioanede locuitori. Diferă însă considerabil în cele două perioade contribuția pe care o vor avea scăderea naturală a populației și migrația externă negativă.
Dacă în anii 1990-2024 declinul populației a provenit din migrație externă netă negativă în proporție de aproape două treimi, în anii 2025-2059 scăderea naturală ar fi responsabilă de 80% din declin.