Connect with us

Sociologul Vasile Ghețău, despre gradul catastrofal de depopulare a României: Declinul natural ar urma să ia proporții greu de imaginat!

Sociologul Vasile Ghețău avertizează, într-o analiză publicată de Contributors, cu privire la gradul catastrofal de depopulare a țării în următorii ani, în contextul schimbărilor dramatice survenite în demografia României în ultimii 35 de ani.

Potrivit sociologului, populația cu reședința în țară s-a redus în anii 1990-2024 cu 4,25 milioane de locuitori și un declin similar este prevăzut în anii 2025-2059, de 4,13 milioanede locuitori. Diferă însă considerabil în cele două perioade contribuția pe care o vor avea scăderea naturală a populației și migrația externă negativă.

Dacă în anii 1990-2024 declinul populației a provenit din migrație externă netă negativă în proporție de aproape două treimi, în anii 2025-2059 scăderea naturală ar fi responsabilă de 80% din declin.

Anii 1990-2024

„Se poate afirma cu temei că ultimii 35 de ani au constituit perioada cu cele mai dramatice evoluții ale populației României. Contextul istoric este cel al ieșirii din cei 23 de ani de politică pronatalistă brutală și forțată a vechiului regim, al schimbării regimului, al lungii și dureroasei tranziții la stat de drept, democrație și economie de piață. O tranziție dominată de reforme prost concepute și aplicate de o clasă politică incompetentă, coruptă și   fără viziune prospectivă, de nivel de trai scăzut și de incertitudine. Acesta a fost contextul în care s-au declanșat și consolidat în timp  cele două schimbări majore și de durată care au  deteriorat dramatic demografia țării, scăderea naturală a populației  și imensa migrație externă a populației tinere și adulte, deschizându-se larg  calea instalării declinului populației și procesului de depopulare a țării”, explică sociologul Vasile Ghețău.

Guvernanții nu au avut și nu au o astfel de viziune prospectivă în gospodărirea țării. Dacă ar fi avut-o, nu se ajungea la dezastrul finanțelor țării, cel actual și cel care, probabil,  se va întinde în anii care vin.

Pe de altă parte, notează sociologul Vasile Ghețău, pe lângă nivelul scăzut de trai, au mai fost și alți factori care au dus la scăderea natalității, printre care atitudini și comportamente noi ale tinerelor cupluri față de familie și copii. În ierarhia preferințelor și planurilor tinerelor cupluri  copilul nu mai ocupă locul de altădată, impunându-se cariera profesională, căutarea confortului material, a abundenței de bunuri și sericii, alte modalități de  folosire a timpului liber. Dar și o  exacerbare a egoismului. Costul creșterii copilului a devenit o povară pentru multe familii tinere.  Factorii din această categorie au devenit dominanți în decizia de a avea copii în țărileUE și pot explica tendințele de regres al natalității în toate statele membre și instalarea declinului natural al populației. Maladia denatalității s-a generalizat, explică Vasile Ghețău.

Anii 2025-2059

Rezultatele proiectărilor populației acoperind un număr mare și foarte mare  de ani trebuie privite cu multă precauție ele oglindind, avertizează sociologul Vasile Ghețău, deoarece contextul economic, social, cultural, medical, mediul ambiant și chiar contextul politic ca determinanți majori ai fenomenelor demografice sunt imprevizibile pe termen lung și foarte lung.

Datele pentru următorii 35 de ani provin din perspectivelor populației mondiale elaborate de ONU.

Potrivit analizei, în următorii 35 de ani, declinul populației va fi de 4,1 milioane de locuitori, aproape egal cu cel înregistrat în perioada 1990-2024, respective 4,2 milioane de locuiori. Ce diferă însă este contribuția celor două componente la declin, migrația externă negativă fiind net secundară în raport cu declinul natural. Se admite prin ipoteză că migrația își diminuează imensa propensiune și forță din prima perioadă.  Ar rămâne totuși mare, aproape 900 de mii locuitori, dar departe de 2,6 milioane din cei 35 de ani anteriori.

Declinul natural ar urma însă să ia proporții greu de imaginat! Populația rezidentă ar ajunge la sfârșitul anului 2059  la 14,8 milioane de locuitori. Declinul față de începutul anului 2025 ar fi de 4,1 milioane locuitori, iar față de începutul anului 1990 declinul ar ajunge la 8,3 milioane locuitori.

După 35 de ani de declin și depopulare, perspectivele indică imposibilitatea stopării declinului înainte de anul 2077, ceea ce ar însemna încă 52 de ani de declin.

„România se află astăzi în profundă criză economică și politică cu dezvoltări și urmări imprevizibile. Riscul este ca deteriorarea situației demografice să se agraveze și mai mult.  Nu putem ști acum care vor fi efectele în timp ale sacrificiilor economice și financiare impuse populației și agenților economici de guvernări incompetente, cele ce sunt responsabile de starea dezastruoasă a finanțelor țării, sacrificii care vor fi urmate de altele pentru că dezastrul își va arăta noi dimensiuni și arii afectate. Nu putem ști acum nici efectele evoluțiilor politice începute în noiembrie 2024 și care vor continua în acest an cu dezvoltări și urmări necunoscute. Cred oare guvernanții că ce se întâmplă în Romania acum și ce se profilează economic, financiar și politic pentru viitor este ceva secundar în decizia de a avea copil, de a reveni în țară ori de a emigra? Sau că măsurile recente de limitare a accesului la medicamente compensate prin scrisori medicale trimestriale și rețete verzi necompensate nu vor avea efecte asupra stării de sănătate, morbidității și mortalității populației, o populație cu un nivel foarte scăzut al speranței de viață în UE??

În primii doi ani după anul 1989 populația țării a continuat să crească prin natalitate mai mare decât mortalitatea. Totul lasă să se întrevadă că acești doi ani s-ar putea să fie în istoria demografică a țării ultimii ani cu creștere naturală a populației României. Era acum 35 de ani, în secolul XX.

Generațiile din anii 1990-2024 și cele care vin au trăit și vor trăi într-o țară a cărei populație a fost, este și va fi în declin iar țara în proces de depopulare masivă.  Ce sentimente pot avea tinerii și părinții lor într-o țară care se depopulează  de 35 de ani fără perspectiva redresării?”, notează sociologul Vasile Ghețău.

Analiza integrală este disponibilă aici.

Facebook