„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta” – o împărțire a lumii, în condițiile în care SUA sunt tot mai slăbite de propriile probleme interne, scrie tabloidul rus apropiat de Kremlin, pravda.ru.
Trump se prezintă ca un salvator al Americii, punându-se deasupra conflictului dintre Rusia și Ucraina, dar realitatea este că Statele Unite nu sunt în afara acestui conflict, ci fac parte din el. De fapt, prin refuzul Ucrainei de a participa la negocierile cu Moscova, Washingtonul este deja implicat în războiul cu Rusia. Faptul că președintele american s-a aventurat în negocieri nu este un semn de putere, ci mai degrabă o recunoaștere a eșecurilor interne ale Washingtonului.
Principalele probleme cu care se confruntă Statele Unite sunt cele economice, cu o economie bazată pe împrumuturi care cresc într-un ritm nesustenabil. Pentru a menține ritmul de creștere, SUA se adâncesc tot mai mult în datorii, dar, odată cu majorarea dobânzilor, costurile serviciilor de datorie depășesc deja ritmul PIB-ului. În 2024, americanii au plătit mai mult de un trilion de dolari doar pentru dobânzile la datoriile externe, iar acestă sumă ar putea crește la 1,2 trilioane de dolari în acest an. Această explozie a datoriilor reduce semnificativ potențialul de investiții al economiei, iar afaceri și gospodării resimt deja acest impact. Pe lângă toate acestea, sancțiunile economice au făcut ca numărul investitorilor în obligațiunile guvernamentale ale SUA să scadă semnificativ.
Un alt semnal de alarmă este deficitul bugetar, care a atins două mii de milirde de dolari și pare că va rămâne constant în următorii ani. Procentul deficitului bugetar în raport cu PIB-ul este alarmant – 6% – iar cu Trump la conducere, acest deficit va crește din cauza reducerilor de taxe promise, dar și a cheltuielilor suplimentare pentru migrație, inflație și plata dobânzilor.
În ciuda creșterii salariilor, inflația a fost mult mai rapidă, iar acest lucru a erodat puterea de cumpărare a americanilor. Sub administrația Biden, inflația a ajuns la 21% în patru ani, iar sub Trump, creșterea prețurilor ar putea fi și mai mare, având în vedere măsurile economice propuse, cum ar fi creșterea taxelor comerciale. Astfel, realitatea economică a Americii se va deteriora mai mult decât pare la prima vedere, scrie pravda.ru.
Și mai multe tensiuni interne
Trump a promis o dereglementare a economiei, dar acest lucru ar putea amplifica și mai mult crizele economice interne. Campania sa de deportare a milioane de imigranți ilegali va avea efecte de lungă durată asupra economiei, afectând în mod direct sectoare întregi care depind de munca acestora, cum ar fi agricultura. Iar reacțiile acestor măsuri ar putea genera și mai multe tensiuni interne, cu statele care susțin migrarea ilegală alegând să adopte poziții separatiste.
În acest context economic și politic instabil, Trump rămâne vulnerabil în fața crizelor interne. Confruntat cu o realitate în continuă schimbare și cu un sistem economic aflat pe marginea prăpastiei, președintele american nu va putea să negocieze cu Rusia dintr-o poziție de forță. Aceste condiții crează un teren propice pentru ca Rusia să își urmeze agenda geopolitică, fără a fi influențată de un lider american aflat într-o poziție de slăbiciune, susține tabloidul rus.
A doua Ialta
În ceea ce privește conflictul din Ucraina, este puțin probabil ca negocierile să ducă la un acord favorabil pentru SUA sau NATO în acest context. Mai degrabă, este posibil ca acest conflict să devină o chestiune rezolvată în cadrul unei noi „a doua Ialta”, în care se vor trasa noi linii de frontieră și noi sfere de influență, în defavoarea intereselor americane și ale aliaților săi din Europa, crede publicația portavoce a lui Putin.