Polițiștii au aflat de la Finanțe că însuși Predoiu le-a tăiat 1.000 de lei din salariu
Polițiștii fierb de furie după ce au aflat că au fost mințiți de ministrul Predoiu, care a dat vina pe Ministerul Finanțelor pentru tăierea a 1.000 de lei din venitul fiecărui angajat al MAI. În fapt, tăierea a fost propusă chiar de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a încercat să-i ”aburească”, ulterior, pe sindicaliști, spunându-le că va depune el un amendament la legea pentru aprobarea ordonanței trenuleț.
Proteste ale polițiștilor în întreaga țară față de ordonanța trenuleț adoptată de Guvern. Aceștia spun că ordonanța nu prevede înghețarea salariilor, ci tăierea lor, deoarece au fost eliminate anumite sporuri. Polițiștii pierd între 1000 și 2000 de lei la salariu, a spus la Europa FM, Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL, Sindicatul Democrat al Polițiștilor.
Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL: La toate aceste sume sărim undeva de suma de 2000 de lei pentru fiecare polițist
„Tăierea semnificativă este la acel spor de sâmbete, duminici, sărbători legale, în care polițiștii veneau la muncă când toată lumea era liberă și erau remunerați cu o majorare de 75%. Această majorare, fiind tăiată, reduce veniturile cu aproximativ 1000 de lei. Având în vedere că avem un război la graniță, tot sectorul de apărare, ordine publică, siguranță națională a primit un spor pentru creșterea capacității operaționale de intervenție. Și acest drept a fost tăiat în această ordonanță trenuleț. Asta înseamnă undeva între 500 și 1000 de lei. Dacă adunăm și celelalte drepturi – vouchere – la toate aceste sume sărim undeva de suma de 2000 de lei pentru fiecare polițist”, a precizat la Europa FM Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL.
În multe județe, printre care și Ialomița, polițiștii au protestat în fața sediului Poliției județene, iar în alte localități, au intrat în grevă japoneză, a mai spus liderul sindical Gabriel Gîrniță:
Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL: „La Arad și la Călărași, la Dolj, la Vâlcea, la Prahova avem colegi care protestează prin avertisment și prin rapoarte prin care acestea refuză munca suplimentară”
„Avem o serie de proteste la Buzău prin donare de sânge prin care colegii, peste 50 la număr, vor beneficia de o zi liberă și automat vor bloca activitatea în ceea ce înseamnă intervenția operativă la evenimentele sesizate prin apeluri 112. La Arad și la Călărași, la Dolj, la Vâlcea, la Prahova avem colegi care protestează prin avertisment și prin rapoarte prin care acestea refuză munca suplimentară”, a declarat liderul SIDEPOL.
Și polițiștii din sindicatul Europol protestează față de tăierile salariale. Peste 150 de angajați ai IPJ Maramureș au întrerupt activitatea miercuri dimineață și au ieșit în fața sediului instituției.
Sindicatele au transmis solicitări scrise mai multor ministere, printre Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor și așteaptă să negocieze cu reprezentanții Guvernului pentru a rezolva problema tăierilor salariale.