Connect with us

Protest la Timișoara, pentru obținerea unui spaţiu în care să se desfăşoare activitatea maternităţii Odobescu

Peste 300 de persoane afiliate mai multor sindicate medicale, dar şi părinţi au protestat, joi, în faţa Primăriei Municipiului Timişoara, pentru alocarea unui spaţiu în care să se desfăşoare activitatea maternităţii Odobescu, după ce aceasta a fost închisă în urmă cu o lună, urmare a prăbuşirii unui tavan în secţiile de neonatologie şi obstretică, transmite Agerpres.

Municipalitatea, în a cărei subordine este maternitatea, nu a găsit încă spaţii de relocare, temporar, activitatea de la Odobescu fiind mutată în fosta maternitate Bega, dar a cărei capacitate este la mai puţin de jumătate din cea de la Odobescu.

La maternitatea Odobescu se năşteau anual peste 3.000 de copii din tot vestul ţării.

Dr. ginecolog Olimpia Oprea, fost manager al Spitalului Municipal Timişoara şi al maternităţii Odobescu, a declarat, pentru AGERPRES, că este o situaţie fără precedent, iar bebeluşii, mămicile şi gravidele sunt în pericol, întrucât nu poate fi urmărită evoluţia stării de sănătate a acestora şi nici nu se poate interveni în caz de urgenţe.

„Este o criză fără precedent pentru toată regiunea de vest, pentru că aici existau doar două maternităţi de stat de gradul III, la Timişoara (maternităţile Odobescu şi Bega), unde trebuie să fie trimişi toţi nou născuţii prematuri sau naşterile premature din zonă, indiferent dacă există spital judeţean în Arad, Hunedoara sau Reşiţa. În acest moment, a mai rămas doar maternitatea Bega, care are mai puţin de jumătate din capacitatea maternităţii Bega şi vor fi mari probleme legate de nou născuţii prematuri şi toate naşterile din regiune. Capacitatea maternităţii Bega este depăşită. Bebeluşii prematuri trebuie să rămână în spital luni de zile şi se va ajunge la blocarea maternităţii Bega. Există riscul să moară bebeluşii, la fel ca în perioada în care nu existau echipamente medicale în spitale”, a detaliat dr. Olimpia Oprea.

Anual, în Timişoara se năşteau în jur de 5.000 de copii, dintre care 3.000 la Odobescu şi 2.000 la Bega.

Clădirea maternităţii Odobescu este veche de peste 100 de ani şi aparţine comunităţii evreieşti, la care Municipalitatea plăteşte chirie şi de aceea nu o poate moderniza.

Dr. Olimpia Oprea a subliniat că în timpul administraţiei Robu a fost iniţiat proiectul de construire a unei noi maternităţi municipale, dar care a fost blocat de actuala administraţie.

„Cel mai uşor ar fi să se finanţeze proiectul existent, care ar putea fi finalizat în doi-trei ani. Până atunci, primăria va trebui să găsească soluţii pentru relocare”, a punctat dr. Olimpia Oprea.

Primarul Dominic Fritz a anunţat, joi, că mai multe clădiri vor fi evaluate pentru relocarea secţiei de obstetrică şi neonatologie a clinicii Odobescu.

Edilul a avut, joi, şi o nouă consultare cu conducerea Spitalului Municipal pentru identificarea unor soluţii optime de relocare a secţiei obstetrică a maternităţii Odobescu. În acest moment, sunt evaluate mai multe clădiri private şi publice spre închiriere, cumpărare sau reabilitare care să ofere condiţii sigure pentru mame, îngrijiri de calitate pentru bebeluşi şi condiţii optime pentru cadrele medicale, a informat primăria, într-un comunicat de presă.

După incidentul de la finalul anului trecut, Municipalitatea a făcut paşi pentru a muta secţia în fosta clădire a maternităţii Bega a Spitalului Judeţean, soluţie iniţial agreată şi cu Consiliul Judeţean. Între timp, Spitalul Judeţean a notificat Primăria, la începutul lunii ianuarie, că nu mai este posibilă relocarea, fiindcă are alte planuri pentru reabilitarea clădirii respective, potrivit primarului.

„Siguranţa pacientelor şi bebeluşilor este pe primul loc. Mă bucur că, deocamdată, naşterile planificate la Odobescu sunt preluate de Maternitatea Consiliului Judeţean (Bega, n.r.) şi parţial şi de clinici private. Căutăm activ o soluţie şi sunt încrezător că în curând o vom putea anunţa”, a afirmat primarul Dominic Fritz, citat în comunicat.

Expertiza tehnică efectuată la clădirea veche de 120 de ani a maternităţii Odobescu a evidenţiat probleme majore, care nu pot fi rezolvate prin simple reparaţii. În urma expertizei a reieşit că intervenţiile punctuale realizate de-a lungul anilor au fost necorespunzătoare.

Facebook