Mintea cea de pe urmă/ România solicită CE amânarea închiderii termocentralelor de cărbune. Burduja: Nu avem cu ce să le înlocuim
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, notează Economica.
„Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Hidrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații. Toate aceste lucruri generează întârzieri și atunci avem trei lucruri de făcut. Avem de negociat cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, pentru că jalonul acesta a fost considerat închis, îndeplinit de România”, a precizat Burduja.
El a adăugat că Regulamentul european permite discuții pe acest subiect.
„La articolul 21, alineatul 1, scrie că, în cazul în care Planul de Redresare și Reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parțial, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul poate înainta Comisiei o cerere motivată și Comisia o ia în discuție. La alineatul 2 se spune cum se aprobă astfel de cereri: Comisia și Consiliul, ulterior, prin decizie, o aprobă într-un termen de 60 de zile, de la transmiterea oficială a cererii, cu posibilitatea prelungirii, dacă este cazul”, a explicat ministrul Energiei.
Potrivit sursei citate, alte puncte importante pentru acest an se referă la renegocierea Planului de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia și modificarea Legea decarbonizării, „care este și cel mai simplu, pentru că depinde strict de voința politică pe care o avem la nivel intern”.
„În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur și simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune. Vă vom ține la curent și cu acest demers. Apelul meu este către toate părțile implicate. Avem un Comitet al Cărbunelui interministerial, care include MIPE, Ministerul de Finanțe și mai multe părți interesate – Complexul Energetic Valea Jiului. Deci noi toți trebuie să tragem la aceeași barcă. Am avut aceste discuții, astfel încât să venim cu un punct de vedere unitar în fața Comisiei și să obținem aceste derogări de termene. Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înșel. E adevărat, au dependență ceva mai mare de cărbune”, a menționat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a subliniat că se așteaptă la o flexibilitate ‘pe măsură’ din partea Comisiei Europene în privința prelungirii acestor termene, având în vedere toate progresele făcute de România.
Pe același subiect:
Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi
Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Cer REDESCHIDEREA minelor și REPORNIREA centralelor pe cărbune!
Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?
Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?
„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame