Connect with us

„Nu instituiți cenzura la 35 de ani de la căderea comunismului!” Protest față de acordarea de către ANCOM a statutului de „notificator de încredere” pentru Institutul „Elie Wiesel”

Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” protestează față de acordarea de către ANCOM a statutului de „notificator de încredere” pentru Institutul „Elie Wiesel”, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției.

Redăm integral comunicatul de presă:

Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” are o activitate recunoscută public, dedicată memoriei luptei pentru libertatea și demnitatea poporului român în anii grei ai dictaturii comuniste, valorilor fundamentale ale unei societăți libere și democratice, între care libertatea de exprimare reprezintă o cheie de boltă a edificiului social, politic și cultural.

Suntem profund îngrijorați și ne manifestăm protestul față de  acordarea de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în calitate de autoritate coordonatoare a serviciilor digitale, a statutului de “notificator de încredere” Institutului Național pentru Studiul Holocaustului în România “Elie Wiesel”, ceea ce va permite acestuia să notifice platformele online cu privire la conținutul ilegal, cu caracter antisemit și negaționist, din mediul online românesc.

Pentru cei nefamiliarizați cu acest domeniu, menționăm că platformele online au obligația de a trata cu prioritate notificările transmise de notificatorii de încredere, conform Regulamentului European privind serviciile digitale (DSA), în scopul combaterii conținutului ilegal online.

Este revoltător că se acordă un asemenea statut unei instituții care, prin conducerea sa, în frunte cu directorul Alexandru Florian, și-a creat o obișnuință din dezinformarea și manipularea instituțiilor centrale și locale ale statului român, generând o permanentă stare de tensiune socială, instigând la măsuri ilegale și abuzive. Și toate acestea în numele apărării memoriei Holocaustului și combaterii unui antisemitism cel mai adesea închipuit.

Este vorba de practicarea unui adevărat terorism intelectual, țintele predilecte ale atacurilor INSHR-EW fiind, de cele mai multe ori, nu promotorii antisemitismului sau negaționiștii, ci memoria unor personalități incontestabile ale culturii naționale, exterminate sau chinuite în lagăre și închisori de regimul totalitar comunist ori care au luptat cu arma în mână împotriva regimului ilegitim și criminal instaurat de ocupația sovietică după 1945, pentru libertate, democrație și stat de drept.

Terorismul cultural promovat cu zel (neo)marxist de conducerea acestui institut care, din instituție de cercetare istorică s-a transformat într-o adevărată structură de poliție politică, merge până la a face victime în rândul unor intelectuali și oameni de cultură de marcă, distrugându-le reputația profesională și prejudiciindu-le cariera, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu istoricul Marius Oprea, activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu ori fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza.

Din păcate, actuala conducere a INSHR-EW a implicat această instituție într-un război mai degrabă ideologic, mânat de o revanșă politică împotriva figurilor emblematice ale luptei anticomuniste și promotorilor memoriei acestora.

În urmă cu doi ani, în octombrie 2022, o serie de personalități ale vieții culturale au înaintat Guvernului o petiție în care, în mod documentat, pe baza prezentării unui lung șir de acte prin care conducerea INSHR-EW, uzând de autoritatea de institut guvernamental, pur și simplu a mințit și manipulat instituțiile statului român, generând măsuri care au stârnit nemulțumiri și neîncredere în autoritatea publică.

În aceste condiții, în calitate de instituție de drept privat reunind urmași ai luptătorilor în Rezistența anticomunistă, cerem cu fermitate ANCOM să reevalueze decizia prin care a acordat INSHR-EW statutul de notificator de încredere. Prin această decizie, statul român, prin ANCOM, pe lângă faptul că finanțează activitatea acestui institut cu o agendă evident antiromânească, îi acordă acum și libertatea de a institui cenzura în mediul online, ducând la un alt nivel ofensiva de ștergere din memoria colectivă a luptătorilor împotriva comunismului, oameni care s-au sacrificat luptând cu arma în mână sau alegând calea închisorilor în locul colaborării cu regimul comunist. Se împlinesc profeticele cuvinte ale părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa: “Se vor lupta cu noi și morți”.

Este inacceptabil ca astăzi, când ne apropiem de comemorarea a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, când printre primele lozinci ale descătușării spiritului libertății, s-a strigat pe străzi “Jos cenzura!”, acesta fiind una din revendicările de bază ale revoluționarilor, astăzi, când în SUA se pune oficial problema renunțării la constrângerile aduse libertății de exprimare în numele corectitudinii politice, în România cenzura să fie instituită până la nivelul mediilor online.

În numele tuturor celor care prețuiesc libertatea de exprimare și căutarea adevărului, atragem atenția ANCOM, Parlamentului României  și Guvernului României, că această decizie constituie o gravă ofensă la adresa foștilor deținuți politici anticomuniști și a urmașilor acestora, iar societatea românească va sancționa cum se cuvine aceste ingerințe.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu

Președinte: Coriolan Baciu

Secretar: Florin Dobrescu

București, 15.11.2024

Facebook