ANSVSA înăsprește regulile pentru țăranii români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să vândă zacuscă și dulceață din gospodărie
Țăranii care comercializează diferite produse alimentare realizate în gospodărie, precum zacuscă sau dulceață, trebuie să respecte un set de reguli dure, potrivit noilor măsuri propuse de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare, potrivit unui proiect de Ordin emis de ANSVSA.
Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se inregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.
Producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructi sunt obligați să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare, prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare.
În locurile publice amenajate, unde sunt expuse la vânzare, în cantitate limitată, produse prelucrate din legume şi fructe, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Expunerea spre vânzare, în locurile publice a produselor prelucrate din legume şi fructe obținute intr-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, definită şi înregistrată conform celor menționate la pct. 4 se realizează în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe se realizează numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic.
Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, așa cum aceasta este definită la alin. (1) este limitată la maxim 800 kg/an.
În cazul în care, în urma controlului efectuat de către inspectori ANSVSA din cadrul direcţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau în urma sesizării consumatorilor, se constată neîndeplinirea condiţiilor stabilite de legislaţia privind siguranta alimentelor în vigoare, direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate dispune sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare si/sau poate interzice activităţile desfasurate. “
Documentul poate fi consultat aici.