Nati Meir, fostul parlamentar PRM, care tocmai a fost arestat în Grecia: „Am lucrat timp de 20 de ani pentru Mossad în România”
Nati Meir, cetățean israelian și fost membru al Parlamentului României din partea PRM, a fost arestat în ultima săptămână a lunii octombrie în insula grecească Rodos. Acesta susține că este un fost agent Mossad care a lucrat pentru agenția de informații israeliană în România, potrivit unui raport de vineri al Ynet.
Acest lucru figurează în declarația oficială depusă de Meir la un tribunal grec pentru a împiedica extrădarea sa la București. România a emis săptămâna aceasta un mandat de arestare pe numele lui Meir. În mesajul transmis Interpolului, Bucureștiul susține că Meir a fugit din România în 2016 pentru a se sustrage executării unei pedepse de 11 ani de închisoare pentru fraudă.
Săptămâna viitoare va avea loc prima audiere în cazul lui Meir la tribunalul din Rodos.
Avocatul lui Meir, Nir Yaslovitz, a depus vineri o petiție la tribunalul din insula greacă împotriva extrădării clientului său. În petiție, Yaslovitz susține că este vorba despre un abuz al României împotriva lui Meir, pentru că acesta a terminat de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Yaslovitz mai susţine că România i-a permis lui Meir să părăsească ţara, se menţionează raportul. De asemenea, el a acuzat România că „desfășoară o campanie politică de vânătoare și persecuție clar ilegală împotriva lui Meir”.
Nu este prima dată când Nati Meir este arestat
Arestarea sa în Grecia nu este singura dată când Meir a fost reținut. În urmă cu doi ani acesta a fost arestat în Dubai, iar Ministerul Afacerilor Externe israelian a intervenit în numele său o săptămână mai târziu pentru a fi eliberat și s-a întors în Israel.
„Vreau să spun că am fost agent Mossad care a fost trimis în România, unde am locuit 20 de ani, din 1996 până în 2016. Am reușit să fiu ales deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare (PRM) din 2004 până în 2008. A fost și candidatul PRM la funcția de președinte al Camerei Deputaților”, l-a citat Ynet în fața instanței. „Dar la scurt timp, după ce și-au dat seama de statutul meu (de agent Mossad), s-a purtat împotriva mea un „război” fără milă, acuzându-mă de crime pe care nu le-am comis niciodată, pentru a mă șterge de pe harta politică, și așa au făcut.
Cu acuzații nefondate și false, m-au condamnat la o pedeapsă totală de 11 ani de închisoare, pe care am executat-o în conformitate cu prevederile legii române, fiind eliberat condiționat în 2016”, a continuat el.
Avocatul Yaslovitz a cerut Ministerului Afacerilor Externe israelian să intervină din nou în numele lui Meir, la care ministerul a răspuns că, „prin reprezentanța israeliană în Grecia, îi va acorda lui Nati Meir același tratament consular ca cel acordat oricărui alt cetățean israelian reținut”.
Nati Meir s-a nascut in 1955 in Haifa, in Israel, parintii lui fiind emigranti din Romania. A lucrat ca profesor de matematică și ofițer în armata israeliană. În 1999 a obtinut cetatenia romana, iar din 2003 a devenit consilier al presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor.
În decembrie 2006 a fost în centrul atenției datorită unui propuneri legislative: grațierea colectivă a unor deținuți. Aceasta propunere a dus la un val de revolte în închisorile din România, în care au fost implicate 26 de penitenciare și un număr de peste 6.500 de deținuți.
În 2009, Nati Meir si-a anuntat candidatura la functia de presedinte al Romaniei. Purtătoarea lui de cuvânt era Monica Columbeanu, soția lui Irinel Columbeanu. În cele din urmă, Nati Meir s-a retras din cursa pentru Cotroceni, cu motivatia că este dezamăgit de clasa politică.
Sursa: Stirile Pro TV
În 20 octombrie 2009, Nati Meir a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de instanța Tribunalului București, fiind acuzat că, în perioada august – octombrie, a înșelat trei persoane, folosind mijloace frauduloase, prin încheierea unor contracte de împrumut prin care urma ca părțile vătămate să fie împrumutate de către acesta cu suma de 942.875 de euro și, respectiv, cu 671.152 de euro, două persoane ipotecându-și imobilele în favoarea sa, drept garanție la împrumuturi.
Tribunalul București a decis, pe 3 martie 2010, condamnarea lui Nati Meir la trei ani de închisoare pentru înșelăciune cu un spor de pedeapsă de un an. Fostul parlamentar PRM trebuie să execute patru ani de închisoare. El a fost acuzat pentru înșelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel.
A fost eliberat condiționat în aprilie 2011.
Pe data de 28 Februarie 2014 Nati Meir a fost condamnat definitiv în dosarul 820/44/2012 la 4 ani de închisoare cu executare. În această cauză a fost acuzat de procurorii DNA, că ar fi pretins 50.000 de euro, respectiv 65.000 de euro de la mai mulți denunțători, pentru a-și exercita pretinsa influență pe lângă mai mulți judecători, astfel ca denunțătorii să fie eliberați din arestul preventiv și să fie condamnați la pedepse cu suspendare. Fiul său a fost prins în flagrant delict, primind suma de 20.000 de euro de la unul dintre denunțători, tranșă din suma totală pretinsă. În martie 2016, Nati Meir a fost eliberat condiționat din detenție.