PSD și PNL au distrus zootehnia în România! Sărbători de iarnă mai costisitoare anul acesta
Carnea de porc, alimentul regăsit cel mai des pe mesele românilor de sărbători, va fi mai scumpă în luna decembrie. PSD și PNL au distrus zootehnia în România, astfel am ajuns să importăm circa 80% din carnea de porc.
Cei din industrie spun că preţurile vor crește cu 10-15% pe kilogramul de carne de porc până de Crăciun. De asemenea, doar 20% din totalul de carne pe care îl consumăm este produs în România, restul fiind importată, ceea ce vine cu taxe de transport.
„Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.
Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.
Tot potrivit acestuia, prețurile vor scădea după Sărbători, deoarece românii nu mai consumă carne de porc sau consumă ce a rămas din timpul Sărbătorilor. Astfel, atât cererea cât și prețurile vor scădea
Una dintre cauzele scumpirii ar fi seceta, care afectează culturile de cereale și mai ales de porumb. Temperaturile extreme de peste 40 de grade din vara aceasta au distrus culturile de grâu și rapiță, dar și producția de legume.
„Producţiile de cereale şi mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creştere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forţa de muncă. A devenit din ce în ce mai rară şi mai scumpă”, a spus Adrian Balaban, producător de carne de porc.