Revoluția l-a făcut om mare pe Geoană! Iliescu l-a angajat la MAE, apoi l-a numit ambasador
Cum i-a schimbat Revoluția din 89 parcursul și viața lui Mircea Geoană. Mircea Geoană avea deja 31 de ani la Revoluția din 1989, lucra ca inginer la Energomontaj.
Geoană nu a povestit niciodată ce a făcut în zilele de la Revoluție. Câteva luni mai târziu, Mircea Geoană lăsa ingineria deoparte și lua calea diplomației, angajându-se la Ministerul Afacerilor Externe cu ajutorul regimului Iliescu.
Mircea Geoană a terminat Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii București în anul 1983, iar în același an se angajează ca inginer la Energomontaj. Deși a lucrat ca inginer aproximativ 7 ani, acest lucru lipsește din descrierea sa de pe pagina de candidat la prezidențiale.
Cum i-a schimbat Revoluția din 89 parcursul și viața lui Mircea Geoană
Din CV-urile făcute publice de-a lungul anilor reiese că în decembrie 1989 în timpul Revoluției, Mircea Geoană era încă inginer la Energomontaj. Acest detaliu nu se regăsește însă în CV-ul postat pe site-ul NATO, spre exemplu.
Dacă alți candidați, precum Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă, au povestit cum au trăit Revoluția, Mircea Geoană nu a povestit niciodată ce a făcut în acele zile tensionate în care soții Ceaușescu erau îndepărtați de la putere.
Generalul Ion Geoană, rol important în puciul militar din decembrie 89
Fostul procuror Dan Voinea, dar și istoricul Cristian Troncotă povestesc că generalul Ion Geoană a avut un rol major în înlăturarea soților Ceușescu. Concret, cei doi susțin că Ion Geoană a fost cel care a creat diversiunea catacombelor și i-a îndrumat spre acoperișul Comitetului Central de unde au luat elicopterul.
”Care a fost rolul generalului Ion Geoană? El provenea din trupele de geniu al armatei, cei care se ocupă cu săpatul tranșeelor, dar și cu construcția de căi de acces pentru trupe. El a planificat toate catacombele subteranele de sub Casa Poporului, ce puteau fi folosite de cuplul dictatorial pentru a scăpa în caz de revoltă sau atac străin asupra țării. Generalul Ion Geoană a blocat, practic, ieșirea din Comitetul Central prin tunelul care ducea la evacuarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu.
Cuplul prezidențial de atunci nu trebuia să plece prin tunel, ci să fugă cu elicopterul, de pe acoperișul CC, pentru ca lumea fie martoră la fuga rușinoasă a cuplului dictatorial”, a povestit istoricul Cristian Troncotă, potrivit realitatea.net.
Minunea post-Revoluție
Se pare că tatăl lui Geoană a fost extrem de implicat în Revoluție. Revoluția i-a adus o schimbare extrem de importantă lui Geoană: cariera. Mircea Geoană lasă ingineria și intră în diplomație la doar câteva luni de la căderea comunismului. Când unii dintre români nici nu înțelegeau ce se întâmplă o dată cu schimbarea regimului, Mircea Geoană era angajat la Ministerul Afacerilor Externe.
”El personal a intrat în viata publică după anul 1990. Ion Iliescu i-a oferit o mână de ajutor, pentru că tatăl lui Geoană, generalul Ion Geoană, a ajutat la înlăturarea regimului Ceaușescu”, a spune jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu, potrivit realitatea.net.
Controverse privind intrarea în MAE
Altfel, acest detaliu privind angajarea la Ministerul Afacerilor Externe încă din primăvara anului 1990 lipsește de asemenea din CV-ul postat pe pagina NATO.
Dezvăluirile au fost făcute de cei de la Libertatea. Controverse sunt și vis-a-vis de modul în care Geoană a fost angajat la MAE pentru că Geoană susține că a dat concurs, în timp ce jurnaliștii au dezvăluit că a ajuns în instituție prin semnătura lui Sergiu Celac, ministrul de Externe de la vremea respectivă, fost interpret al dictatorului Nicolae Ceaușescu.