Trântorul nu vrea lege pentru el, dar insistă pentru postul de senator
Biroul Electoral Central discută vineri solicitarea PNL de clarificare a cazului în care Klaus Iohannis poate candida – fără vreo modificare legală – ca independent, pe listele electorale ale unui partid.
Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare a amânat luni solicitarea PNL de clarificare a cazului în care președintele României, Klaus Iohannis, poate candida – fără vreo modificare legală – ca independent, pe listele electorale ale unui partid.
Înainte să ia o decizie, membrii BEC vor să parcurgă solicitarea oficială transmisă de PNL, anexele invocate în solicitare și să audă opinia juridică a reprezentantului PNL, avocatul Cristian Ene, pe această temă.
La ședința de luni, la momentul transmiterii știrii, avocatul Cristian Ene, nu a fost prezent.
PNL a sesizat luni dimineață BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe amendamentul depus la Legea 208/2015, care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent pe lista liberalilor.
Nu vrea lege specială pentru el, dar nu neagă o dorință de candidatură
Anterior președintele a negat chiar de la New York, de la Adunarea Generală a ONU unde se afla, că și-ar dori o lege specială pentru o candidatură a sa:
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, că pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a spus Klaus Iohannis, la New York.
Întrebat de jurnalist dacă există o altă soluție juridică, președintele a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.
PNL a pregătit o lege
Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat – Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu – au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Propunerea crea premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.
Consiliul Legislativ a avizat cu observaţii propunerea PNL, apreciind însă că ”preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.
Consiliul Economnic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL.”Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă şi ”nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale.