Connect with us

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, de la New York: Este esențial sprijinul UE pentru Ucraina, în special cel militar

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a participat luni, 23 septembrie 2024, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, informează MAE.

Evenimentul s-a desfășurat la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

La reuniune a fost invitat noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, care a prezentat situația actuală și a făcut apel la intensificarea eforturilor de sprijinire a Ucrainei, în special în plan militar, pentru a putea contracara agresiunea rusă, se precizează în comunicatul de presă.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a evidențiat riscurile de securitate, în condițiile atacurilor repetate asupra populației și a infrastructurii civile ucrainene, ceea ce reprezintă o dovadă a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă. Totodată, ministrul român a condamnat violările spațiului aerian al României și atacul forțelor armate ruse asupra unei nave comerciale care transporta cereale în Marea Neagră, arătând că aceste evoluții amenință securitatea europeană și constituie încă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Oficialul român a subliniat că, în aceste condiții, este esențial ca UE să continue să sprijine Ucraina, pe toate palierele, în special cel militar.

Șeful diplomației române a accentuat faptul că o pace justă și durabilă în Europa se poate baza doar pe Carta ONU și pe dreptul internațional, exprimând susținerea în acest sens pentru Formula de Pace propusă de președintele Zelenski, notează sursa citată.

Facebook