Compania Palantir câștigă un contract de 100 de milioane de dolari pentru integrarea tehnologiei AI în strategii militare
Palantir Technologies Inc. (PLTR) a câștigat un contract de 100 de milioane de dolari care va extinde accesul la instrumentele de identificare a țintelor militare generate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru mai mult personal militar american, oferindu-le acestora acces la platforma de război digital a companiei.
Platforma, cunoscută sub numele de Maven Smart System, ajută la crearea unei imagini a aceluiași câmp de luptă pe mii de ecrane digitale simultan. Se bazează pe datele serviciilor de informații americane și folosește algoritmi de viziune computerizată și software bazat pe inteligență artificială de la alte companii pentru a ajuta la înțelegerea situației militare și la identificarea adversarilor.
Armata americană a folosit sistemul pentru a ajuta la identificarea țintelor pentru atacurile aeriene din Orientul Mijlociu din acest an, a raportat Bloomberg. Shannon Clark, șeful departamentului de creștere economică bazată pe contracte din domeniul apărării la Palantir, a declarat că contractul va extinde accesul la Maven Smart System la toate cele cinci ramuri militare americane – Armata, Forțele Aeriene, Corpul Pușcașilor Marini, Marina și Forțele Spațiale – extinzând platforma la alte zeci de mii de membri ai serviciului. Unele unități militare din anumite locații au avut acces la sistem și până acum.
Palantir a câștigat în mai un contract de 480 de milioane de dolari pentru a extinde Maven Smart System la comandamentele combatante, care desfășoară operațiuni militare în anumite locații. Departamentul Apărării al SUA a făcut publice puține informații despre modul în care Maven este folosit operațional. Bloomberg a raportat că SUA s-au bazat pe acest sistem pentru a oferi sprijin Ucrainei, precum și pentru operațiunile americane din Yemen, Irak și Sudan.
Oficialii americani ai apărării au justificat utilizarea de către departament a viziunii computerizate și a altor algoritmi de inteligență artificială pentru a identifica astfel de ținte, argumentând că în cele din urmă cade la latitudinea oamenilor să ia decizii cu privire la acțiunile de pe câmpul de luptă.