Connect with us

Ungaria, umilită de Ursula von der Leyen

Comisarul European al Ungariei, Oliver Varhelyi, a primit în noua Comisie Europeană portofoliul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, potrivit anunțului șefei Comisiei, Ursula von der Leyen. ”E un portofoliu pe care nimeni nu și l-a dorit cu adevărat”, a scris Politico, cu referire la faptul că cele două domenii nu beneficiază nici de politici comune UE, nici de bugete semnificative. Sau, după cum notează Politico, „portofoliul pe care nimeni nu și l-a dorit cu adevărat”.

Reamintim că relațiile între Ursula von der Leyen și premierul ungar Viktor Orban sunt extrem de tensionate după ce politicianul de la Budapesta a blocat constant marile decizii UE pentru sprijinirea Ucrainei și a acuzat Bruxelles că vrea să distrugă Europa.

Reamintim că UE nu are atribuții privind sănătatea, acesta fiind un domeniu în care statele membre și-au păstrat deciziile la nivel național. O excepție notabilă s-a înregistrat în timpul pandemiei de covid, când statele membre au fost de acord ca achizițiile de vaccin să fie realizate de Comisia Europeană în numele tuturor țărilor.

În precedenta Comisie Europeană, Oliver Varhelyi a fost comisar pentru Extindere, un post cu mare încărcătură politică.

Oliver Varhelyi este un aliat politic al premierului ungar.

Facebook