Connect with us

Facturile la întreținere vor exploda în această iarnă! Guvernul Ciucă-Ciolacu pregătește dublarea facturilor

Românii se pregătesc pentru o iarnă dificilă din punct de vedere financiar, pe fondul creșterii alarmante a prețurilor la energie. Țara noastră a cumpărat recent energie la prețuri record, ajungând chiar la 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, în timpul vârfului de consum. 

Această tendință este de așteptat să continue în lunile reci, potrivit unui raport al Transelectrica, ceea ce va duce la majorări semnificative pe facturile de întreținere ale românilor.

Urmează o iarnă grea în România

Una dintre principalele cauze ale acestor creșteri este producția scăzută de energie eoliană, atât în România, cât și în țările vecine. În plus, cantitatea redusă de energie la prețuri competitive din Vest rămâne blocată în țări precum Ungaria și Austria, ceea ce înseamnă că România trebuie să importe energie la costuri foarte ridicate.

Experții avertizează deja că românii vor simți direct în facturi impactul fluctuațiilor de pe piața externă, în special cei care consumă mai mult de 255 kWh pe lună. Acești consumatori beneficiază acum de un preț plafonat de 1,3 lei per kWh, dar în această iarnă, tarifele vor crește semnificativ.

Creșterile pe categorii de locuințe

Pentru cei care locuiesc într-un apartament cu două camere și au centrală proprie, costurile pentru încălzire se vor încadra între 700 și 900 de lei lunar. Pe lângă acestea, factura la electricitate va ajunge la aproximativ 100 de lei pe lună.

Cei care depind de sistemele centralizate de încălzire vor resimți și mai puternic povara financiară. În cazul unui apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor adăuga peste 500 de lei pe lună la întreținere. Practic, facturile lor la întreținere vor fi de aproape două ori mai mari față de sezonul cald.

În acest context, românii trebuie să se pregătească pentru o iarnă cu facturi mult mai mari, atât pentru încălzire, cât și pentru energie electrică, din cauza contextului internațional și a problemelor interne de producție energetică.

Facebook