Connect with us

Cetățenii UE vor avea nevoie de vize pentru a intra în Marea Britanie

Călătoriile pentru turism în Regatul Unit vor fi din ce în ce mai asemănătoare cu a merge în Statele Unite, începând de anul viitor: de fapt, obligația pentru viză electronică plătită numită ETA (Electronic Travel Authorisation) va fi introdusă și pentru cetățenii UE.

Guvernul laburist britanic a prezentat detaliile sistemului care urmează să intre în vigoare din 2 aprilie 2025, cu scutiri prevăzute pentru cei care au o viză de muncă sau locuiesc în mod regulat în Marea Britanie, relatează ANSA citat de Rador Radio România.

Prelungirea ETA este planificată de ceva timp și pentru sejururile de scurtă durată ale turiștilor provienienți din Uniunea Europeană, care nu mai sunt acoperiți de libertatea automată de circulație în interiorul granițelor britanice pe baza restricțiilor introduse după Brexit. Toate acestea se traduc în necesitatea de a completa un formular online și de a plăti o sumă de bani (10 lire sterline, aproximativ 12 euro): în acest fel se vor putea face mai multe călătorii în Regat pentru sejururi de până la șase luni, pe parcursul a doi ani.

De asemenea, Ministerul de Interne a mai declarat că cetățenii UE vor putea solicita o viză electronică pur și simplu utilizând aplicația pentru smartphone numită UK ETA, începând cu 5 martie 2025. În timp ce pentru călătorii non-europeni obligația începe mai devreme, de la 8 ianuarie 2025.

În comunicatul de presă al Ministerului de Interne se mai precizează că extinderea sistemului la toți străinii care sosesc în țară – cu excepția irlandezilor în virtutea acordurilor dintre Londra și Dublin – urmărește să facă mai eficientă și mai sigură intrarea călătorilor ocazionali și, în același timp, „să prevină abuzurile sistemului nostru de imigrație”.

Cuvinte care confirmă declarațiile făcute de Robert Jenrick, un membru al extremei drepte conservatoare în prezent favorit în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigrație, în martie 2023, pe când lucra la Ministerul de Interne, când a anunțat aprobarea oficială a modelului ETA, aplicat inițial unor state din Golf aliate cu Londra, precum Qatarul. Mai mult, noul guvern laburist, care a preluat funcția după victoria electorală din 4 iulie și sfârșitul erei Tory, care a durat 14 ani, a revendicat și linia rigurozității în controlul la frontiere.

Premierul Keir Starmer a reiterat de mai multe ori că nu intenționează să dea înapoi cu privire la Brexit și nici măcar să se angajeze în propuneri privind o revenire parțială la libertatea de circulație cu UE. Dorința sa de a rezolva tensiunile din trecut cu Bruxelles-ul, așa cum a reieșit clar odată cu recenta vizită în Germania, se limitează la sfera comercială și la tratatele bilaterale din sectorul apărării și al luptei împotriva imigrației ilegale: un exemplu în acest sens este cel anunțat cu cancelarul german, Olaf Scholz.

Chiar și în ceea ce privește propunerea făcută în ultimele luni de Uniunea Europeană privind posibilitatea mobilității fără viză cel puțin pentru studenți, nu au existat măsuri concrete întreprinse de premier. Și pare greu să fie întreprinse în viitor, unde chiar și pe dosarul migranților echipa Laburistă a promis că va urma o linie dură prin repatrieri și lupta împotriva traficanților de persoane.

Facebook