Dezbaterea Trump-Harris: „Israelul va dispărea sub marxista Harris care îl urăște”
După ce Kamala Harris a afirmat că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva terorismului, deplângând în acelaşi timp moartea civililor palestinieni în Fâşia Gaza şi îndemnând la rezolvarea conflictului, eliberarea ostaticilor şi o soluţie cu două state, Donald Trump a răspuns că, dacă ar fi rămas la putere, conflictele din Ucraina şi Israel nu ar fi avut loc niciodată, transmite Agerpres.
La rândul său, fostul preşedinte a acuzat-o pe Kamala Harris că „urăşte Israelul. Dacă ea ajunge preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista peste doi ani”. „Israelul va dispărea”, a reppetat el.
Donald Trump a acuzat-o din nou pe Kamala Harris de faptul că ”este marxistă”, transmite Agerpres. Fără să-i pronunţe numele, Trump a afirmat: „Este o marxistă. Toată lumea ştie că este o marxistă”.
Pe de altă parte, Kamala Harris a spus că Donald Trump „este de râsul” liderilor mondiali şi că poate fi manipulat de „dictatori”, transmite postul ABC, citată de Agerpres.
„Liderii din lumea întreagă râd de Donald Trump”, a spus Kamala Harris, afirmând că fostul lider de la Casa Albă este „de râsul” liderilor internaţionali.
„Am vorbit cu lideri din întreaga lume în calitate de vicepreşedinte şi ei râd de Donald Trump”, a spus ea.
„Toată lumea ştie că Donald Trump este slab în politică externă”, „că a schimbat scrisori de dragoste cu Kim Jong-un, „că îi admiră pe dictatori” şi „că ei îl pot manipula cu favoruri”, a insistat Kamala Harris.
Donald Trump a răspuns susţinând că are sprijinul premierului maghiar Viktor Orban, „unul dintre cei mai respectaţi bărbaţi. Este considerat un om puternic. Este un om puternic, premierul inteligent al Ungariei”.
Acuzații de rasism
Kamala Harris l-a mai acuzat pe rivalul ei Donald Trump că vrea „să dezbine” ţara în ce priveşte problemele rasiale, transmite Agerpres.
„Cred că este o tragedie să ai pe cineva care vrea să fie preşedinte şi care a încercat constant, de-a lungul întregii sale cariere, să folosească problemele rasiale pentru a-i dezbina pe americani”, a spus ea.
Fostul preşedinte a răspuns la o întrebare despre comentariile sale anterioare în care o acuza pe Kamala Harris că a devenit neagră din motive electorale, spunând: „Am citit că era neagră”.
Tentativa de asasinat și procesele penale
Pe de altă parte, republicanul Donald Trump a mai spus marţi seară că atacurile verbale ale democraţilor „probabil” au dus la tentativa de asasinat împotriva lui, transmite Agerpres.
„Probabil am luat un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care ei (democraţii) le spun despre mine. Vorbesc despre democraţie, spun că eu sunt o ameninţare pentru democraţie (…) Ei sunt o ameninţare pentru democraţie”, a lansat Donald Trump în timpul dezbaterii, amintind că a fost victima unei tentative de asasinat la mijlocul lunii iulie.
În ceea ce priveşte actualele acţiuni în justiţie împotriva lui, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că i le-au înscenat din din motive politice.
„Fiecare dintre aceste dosare a fost intentat de ei (democraţii) împotriva adversarului lor politic. Şi le câştig pe cele mai multe. Iar restul le voi câştiga în apel. Şi aţi văzut decizia care tocmai a fost luată de Curtea Supremă: le câştig pe majoritatea”.
Imigrația ilegală și ”mâncatul” animalelor de companie
Când discuţia a ajuns la o altă temă fierbinte, imigraţia ilegală, Trump a susţinut în mod fals că imigranţii „mănâncă animalele de companie” într-un oraş din Ohio, transmite News.ro. În probabil cel mai bizar moment al acestei dezbateri de până acum, Trump a repetat o afirmaţie nefondată potrivit căreia imigranţii mănâncă animalele de companie într-un oraş din Ohio, forţând moderatorul de la ABC să îi spună că nu există nicio dovadă în acest sens.
„În Springfield, ei mănâncă câinii, oamenii care au venit, mănâncă pisicile… mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo. Şi asta se întâmplă în ţara noastră şi este o ruşine”, a declarat fostul preşedinte.
Povestea migranţilor care ar fi mâncat animale de companie a circulat în mass-media de dreapta în ultimele zile şi a fost repetată de contracandidatul lui Trump, JD Vance.
„Aţi adus vorba de Springfield, Ohio, iar ABC News a contactat administratorul oraşului de acolo. Acesta ne-a spus că nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii specifice potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor”, i-a spus moderatorul David Muir lui Trump.
În replică, fostul preşedinte a spus că „aşa s-a spus la televizor”.
Avortul
Moderatorii au punctat și una dintre cele mai importante probleme pentru alegători: dreptul la avort. Ei i-au cerut lui Trump să îşi clarifice poziţia cu privire la acest subiect, având în vedere mesajele sale contradictorii din trecut.
Trump a început prin a afirma că democraţii doresc să permită avortul în „luna a noua” a sarcinii. Democraţii sunt „radicali” în această privinţă, spune el, afirmând că alesul lui Harris pentru funcţia de vicepreşedinte, Tim Walz, în special, a pledat pentru avortul în luna a noua.
Trump a continuat spunând că a contribuit la readucerea chestiunii avortului la decizia statelor şi afirmă că el crede în excepţii în cazuri de viol şi incest.
„Nu există niciun stat în această ţară în care este legal să ucizi un copil după ce s-a născut”, a replicat moderatorul după ce Trump a susţinut că unele state permit ca bebeluşii să fie „executaţi” după naştere.
Harris a remarcat faptul că Trump a numit trei dintre judecătorii Curţii Supreme care au anulat dreptul naţional la avort în urmă cu doi ani. Ea spune că mai multe state au adoptat „interdicţii de avort Trump care nu fac excepţii pentru viol şi incest”.
„Spuneţi că asta şi-au dorit oamenii?”, l-a întrebat ea, descriind femei care „sângerează în spate, într-o maşină, într-o parcare” pentru că nu pot face un avort. „Ele nu vor asta”, a spus ea, vocea ei devenind emoţională.
Harris a combinat o mulţime de fapte şi statistici în răspunsurile sale de până acum. Dar avortul este unul dintre cele mai puternice subiecte ale lui Harris, iar când vorbeşte despre acest subiect devine foarte personală şi plină de viaţă. „Am vorbit cu femei din întreaga ţară”, a spus ea, ridicându-şi vocea. Ea a spus că femeilor „care suferă de un avort spontan” li se refuză îngrijirea într-o cameră de urgenţă pentru că furnizorii de asistenţă medicală „se tem că ar putea ajunge la închisoare”.
Harris a preluat conducerea mesajelor administraţiei Biden privind drepturile reproductive, astfel încât acesta este un teren confortabil pentru ea.
Proiectul 2025
Pe de altă parte, fostul preşedinte Donald Trump s-a distanţat imediat de Proiectul 2025, după ce vicepreşedintele Kamala Harris l-a acuzat că are legătură cu „planul periculos”, mai transmite News.ro.
„Nu am nimic de-a face cu Proiectul 2025”, a spus el. „Nu l-am citit. Nu vreau să îl citesc, intenţionat. Nu am de gând să îl citesc”, a dat el asigurări.
Trump a continuat spunând că oamenii care au scris planul Proiectului 2025 au venit cu idei, „cred că unele bune, altele rele”, a menţionat el, dar a spus că el nu are nimic de-a face cu asta.
Proiectul conservator Project 2025 stabileşte un plan pentru o potenţială a doua preşedinţie a lui Donald Trump. Documentul de 920 de pagini a fost conceput de think tank-ul conservator Heritage Foundation şi elaborat în mare parte de persoane care au lucrat în administraţia lui Trump. Trump s-a distanţat public de iniţiativă, numind idei nespecificate ale Proiectului 2025 „extrem de grave”.
Propunerile Proiectului 2025 privind politicile de dreapta şi o remodelare radicală a ramurii executive au devenit ţinte frecvente ale criticilor democraţilor.
Temele economice și șomajul
Dezbaterea de marți seară dintre Kamala Harris şi Donald Trump a început la postul ABC cu vicepreşedinta Statelor Unite care a luat prima cuvântul, în timp ce Donald Trump a încheiat dezbaterea, transmite Agerpres.ro.
Kamala Harris şi-a apărat agenda economică, prezentându-se ca fiind din „clasa de mijloc”. Ea a afirmat că este „singura persoană de pe platou cu un plan care are ca scop ridicarea nivelului de trai al clasei de mijloc şi muncitorilor americani”.
După răspunsul lui Donald Trump la programul său economic, Kamala Harris l-a atacat pe fostul preşedinte legat de bilanţul său, spunând că a lăsat „cea mai mare rată a şomajului din istoria Americii de la Marea Depresiune”.
Vicepreşedinta americană a afirmat că au făcut curat după „mizeria lăsată” de Donald Trump.
Kamala Harris le-a spus americanilor că Donald Trump „nu are niciun program pentru voi”.
În replică, fostul preşedinte a acuzat-o că ea a copiat „programul lui Biden şi se rezumă în patru fraze. Patru fraze care sunt doar +vom încerca să reducem taxele+”.