”Donație” de peste 55 de milioane de dolari pentru Ambasada SUA! Guvernul Ciolacu decontează 185 de dolari pentru fiecare viză
Guvernul decontează cei 185 de dolari plătiți drept taxă de angajații din administrația publică centrală care obțin, până pe 30 septembrie 2024, de la Ambasada SUA, reînnoirea vizei de intrare în această țară. Măsura a fost luată în luna februarie a acestui an și face parte dintr-un plan mai amplu prin care România încearcă să scadă rata de refuz pentru astfel de vize sub 3%, ceea ce ar permite autorităților americane să primească cetățeni români pe teritoriul SUA fără viză.
Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%. La sfârșitul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ”sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”.
În luna februarie 2024, în contextul înființării, în 2023, a unui Comitet pentru aderarea României la programul de scutire de vize pentru Statele Unite ale Americii (Visa Waiver), precum și a unui plan de măsuri pentru atingerea acestui scop, Guvernul a adoptat Hotărârea (HG) nr. 77. Prin acest document s-a introdus posibilitatea decontării cheltuielilor pentru taxa de viză (185 de dolari), de către angajator, pentru angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe.
De menționat că HG-ul prevede că aplicanții nu trebuie să facă dovada unei invitații sau să efectueze vreo misiune în SUA pe baza acestor vize și că decontarea va avea loc chiar dacă solicitarea de viză este respinsă. Vor primii banii cei care parcurg procedura legală de obținere a vizei, inclusiv participarea la interviu, atunci când este cazul.
Hotărârea de Guvern este valabilă pentru cei a căror vize au expirat în ultimele 48 de luni sau pentru vizele care vor expira în viitor. La finalul lui 2023, o sursă din Guvern declara pentru 60M.RO că în această situație s-ar afla circa 300.000 de români și că ”dacă 10% din acest număr și-ar reînnoi vizele, România ar avea mai multe șanse de a avea o rată de refuz mai mică de 3%.”
Conform unui răspuns al Biroului de Presă al Guvernului trimis către 60M.RO, ”La finalul anului fiscal american, 30 septembrie 2024, va fi disponibilă o centralizare a datelor oficiale privind rata de refuz din partea Departamentului de Stat al SUA. Calculul ratei de refuz se face în funcție de anul fiscal american. Anul fiscal 2024 a debutat la 1 octombrie 2023 și se va încheia la data de 30 septembrie 2024.” La finalul anului fiscal anterior (30 septembrie 2023), rata de refuz era de 8,79%, față de 12,61% în 2022 și 17,03% în 2021.
Legat de sumele achitate angajaților care au depus cereri de viză, Biroul de Presă al Guvernului a transmis că ”(…) după încheierea anului fiscal american, Cancelaria Prim-Ministrului va centraliza datele privind instituțiile participante, numărul persoanelor care au aplicat și cărora le-au fost decontate cheltuielile, bugetele alocate de instituțiile publice în acest sens. Centralizarea datelor va fi realizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului după ce instituțiile participante la proiect vor calcula bugetele aferente acestuia, întrucât s-au elaborat proceduri interne de decontare/plată a taxei de viză la nivelul fiecărei instituții”.
Autoritățile române speră că un anunț al SUA legat de atingerea obiectivului de maximum 3% vize respinse să aibă loc la jumătatea lunii octombrie 2024. Recent, odata cu anunțarea altei măsuri menite să impulsioneze depunerea de cereri de reînnoire a vizelor, premierul Marcel Ciolacu declara că ”(…) ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm România în Programul Visa Waiver, având destinaţia de a călători în Statele Unite fără vize. Există o oportunitate uriaşă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea, rog toţi cetăţenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea vizei. Aşa vom atinge acea rată de refuz de maxim 3% şi sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”.
În cazul în care acest obiectiv va fi atins, iar alte condiții secundare vor fi îndeplinite, va urma o procedură birocratică prin care autoritățile din SUA vor include România în Programul Visa Waiver, estimările indicând că primii cetățeni români care vor intra în această țară fără viză o vor putea face la sfârșitul anului 2025.