Adrian Axinia (AUR): „CNP-ul fiscal propus de guvernul PSD-PNL este o nouă abominație birocratică și o nouă încercare de control total al românilor!”
Ministerul Finanțelor ne oferă un nou exemplu de intruziune a statului în viața privată prin propunerea de introducere a CNP-ului fiscal pentru persoane fizice.
Acest așa-zis instrument de combatere a evaziunii fiscale nu este nimic altceva decât un mecanism prin care statul dorește să știe cu exactitate cum, unde și pe ce cheltuim banii.
Ne îndreptăm către un viitor în care fiecare leu cheltuit va fi monitorizat și, dacă se va considera că vom cheltui mai mult decât producem, ANAF-ul va interveni și va taxa cu 70% ceea ce nu se justifică. Acest pas reprezintă o pregătire pentru un sistem de control total.
Scuza oficială este combaterea evaziunii fiscale, însă această găselniță birocratică nu va avea alt rezultat decât să adauge complexitate și să împovăreze cetățenii fără a aduce beneficii reale. Statul, cel mai mare evazionist, vrea acum să ne controleze până la cel mai mic detaliu al vieților noastre financiare.
Povestea cu CNP-ul fiscal este una superbă, în cel mai rău sens al cuvântului, amintind de coșmarurile descrise de Orwell în „1984”, dar pe partea financiară. Guvernul ne pregătește niște CNP-uri speciale fără de care nu vom mai putea face cumpărături online. Dacă îndrăznim să cumpărăm ceva scump, iar pentru românii care câștigă 2.000 de lei pe lună acest lucru poate însemna chiar și produse de 200 – 300 de lei, la ANAF se va aprinde un beculeț și va fi trimis cineva să ne întrebe de unde am avut bani. Dacă nu putem explica, ne taxează cu 70%. Este un atentat direct la viața privată a cetățenilor!
Înțelegem că este foame de bani la buget, dar nu ar fi mai bine să termine PSD și PNL din furat din bugetul național? Nu ar fi mai eficient să recuperați prejudiciile din dosarele mari de evaziune și corupție? Lipsa de încredere a statului în cetățeni și tratamentul din start ca potențiali infractori sunt aspecte extrem de grave.
De ce ar trebui să știe ANAF-ul și alte instituții de stat de câte ori ne schimbăm lenjeria din debara sau hainele din garderobă? Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează fiecare mișcare financiară? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii?Pentru ei, nu vom mai fi oameni, ci doar plătitorii de taxe și impozite, un număr, un CNP fiscal.
Mediul de afaceri și experții contabili au avertizat că aceste prevederi încalcă dreptul fundamental la viață privată. Nu toate cheltuielile trebuie să fie publice, iar unele sunt personale și sensibile.Este evident că această măsură reprezintă o nouă încercare a statului, controlat de grupuri de interese, de a ne trata ca pe niște infractori. România va fi prima țară care introduce un astfel de sistem, fără ca acesta să fie o cerință a vreunei directive europene.
CNP-ul fiscal nu este altceva decât o nouă frecție la piciorul de lemn al luptei cu evaziunea. În loc să abordeze problemele reale, guvernul alege să complice viețile cetățenilor prin măsuri birocratice inutile și abuzive.