Oficiali maghiari, sute de programe și aproape 1000 de invitați, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, în inima Transilvaniei. Când este anunțat discursul premierului Viktor Orban
Miercuri, 24 iulie, are loc deschiderea oficială a Universității de vară de la Băile Tușnad, eveniment la care sunt așteptați oficiali maghiari și sute de invitați din Ungaria.
Aflată la cea de-a 33-a ediție, Universitatea de la Băile Tușnad are în acest an sloganul „Pe drumul drept”. Potrivit organizatorilor, acest slogan se referă la „comunitatea conservatoare și de dreapta”.
Pe de altă parte, la eveniment este anunțată prezența premierului ungar Viktor Orban, care va susține, sâmbătă, un discurs, în cadrul căruia este de așteptat să prezinte așa-zisa misiune de pace.
Reamintim că, anul trecut, premierul Viktor Orban a solicitat forțelor de ordine din România să evacueze patrioții români prezenți la eveniment, după cum a relatat atunci RostOnline.
Revenind la ediția din acest an, prima temă a Universității de vară de la Tușnad este „Război și pace. În pragul unei noi ere în politica externă și de securitate”. Tot miercuri, potrivit programului anunțat pe site-ul evenimentului, se va discuta despre „Obiectivele Președinției maghiare a UE la începutul noului ciclu instituțional”. La dezbaterea de miercuri participă și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și analistul Valentin Stan.
Krisztina Sandor, director de programe politice, a anunțat, într-o conferință de presă, că dezbaterile din acest an se vor concentra pe patru subiecte principale: procesele politice actuale, problema războiului şi a păcii, situaţia economică şi o tematică separată: subiectele ecologice, schimbările climatice, eficienţa energetică şi tranziţia verde, care vor primi o atenţie mai sporită. Printre subiectele politice care vor fi abordate se numără alegerile din acest an, precum şi preşedinţia ungară a Uniunii Europene.
Potrivit acesteia, Universitatea de la Tușnad „este un eveniment politic important nu numai datorită dezbaterilor care au loc în faţa publicului, ci şi pentru că creează o oportunitate excelentă pentru discuţii şi întâlniri informale.”