Connect with us

AUR cere stare de urgență în agricultură! Seceta a adus pierderi de 2,8 miliarde de euro fermierilor români

Autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură şi să pună la dispoziţie fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor cauzate de seceta cumplită cu care se confruntă România, solicită Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

„România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. (…) Nepăsarea guvernului PSD-PNL faţă de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiţii în sistemul naţional de irigaţii, acum aceştia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga ţară se confruntă cu o secetă cumplită. Dacă nu au soluţii, atunci să fie declarată starea de urgenţă în agricultură şi să pună la dispoziţie fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, se arată într-un comunicatul AUR.

Reprezentanţii AUR adaugă că recoltele fermierilor români „sunt topite sub arşiţa ultimelor săptămâni”.

„Culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise. Culturile de toamnă, precum grâul şi rapiţa, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitaţiilor. În acest context, preţurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea creşte semnificativ în acest an”, conform comunicatului.

AUR susţine că guvernul PSD-PNL demonstrează o „nepăsare cruntă” faţă de situaţia fermierilor români, care se luptă cu „pierderi uriaşe şi dificultăţi economice grave”.

„Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă şi costurile necesare pentru finanţarea culturilor, care totalizează şi ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera”, se menţionează în comunicat.

Potrivit AUR, situaţia agriculturii româneşti este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic.

„Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigaţii în loc să îl dezvolte. Fermierii şi-au pierdut speranţa că autorităţile din domeniul irigaţiilor le vor salva culturile, fiind dependenţi de prognozele meteorologice pentru a obţine apa necesară”, se mai spune în comunicat.

Facebook