Connect with us

Control total: Ciucă și Ciolacu vor să introducă un CNP fiscal pentru fiecare persoană, pentru a putea avea acces la toate cheltuielile private ale cetățenilor

Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, vrea să instituie un Cod de Identificare Fiscală pentru fiecare cetățean în parte, astfel încât statul să controleze fiecare cheltuială a persoanelor.

Proiectul prevede ca acest Cod să fie al doilea CNP al persoanei, care va putea fi folosit pentru a face cumpărături în vederea completării datelor din factură.

„Se dorește să ai posibilitatea să ceri comerciantului să îți treacă acel cod pe bon sau factură. Din datele obținute ți se va calcula ce credit fiscal ai la finalul unui an”, au spus sursele citate de Hotnews.

Cei din instituție încă nu s-au decis la modul în care vor fi transmise aceste coduri către români, dar o idee ar fi ca acestea să fie trimise pe telefon.

Marcel Boloș afirmă că se „studiază” ca acest model să devină opțional.

Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Creditul fiscal, spunea el, fie se rambursează cumpărătorului, fie poate să fie utilizat ca o formă de compensare cu alte impozite și taxe.

„Înseamnă procente de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic și să solicite bonul fiscal. Este opțional. Este un model de studiu”, a afirmat Boloș.

Această idee s-ar aplica, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2026, conform declarațiilor sale.

La final de an, dacă această „opțiune” devine lege, cetățenii ar trebui să-și depună la ANAF o „declarație unică inteligentă”, pe baza căruia statul să poată calcula „creditul fiscal” al fiecăruia.

Criticii își amintesc că și vaccinul anti-Covid a fost „opțional”.

Claudiu Târziu: Ținta este controlul absolut asupra persoanei

Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a criticat această intenție, afirmând că urmează să fie doar un pas premergător spre creditul social pe model chinez.

„Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz de instrumentul numit ordonanță de urgență (în acest caz, nr. 69/2024).

Sub pretextul acordării unui „credit fiscal”, orice cheltuială a fiecărui român va fi contabilizată și analizată de către ANAF. Mai mult, vom ușura misiunea ANAF, având obligația de a raporta fiecare ban plătit unui comerciant. Pentru asta, trebuie să păstrăm o evidență strictă a facturilor și a bonurilor fiscale primite și să depunem anual o „declarație fiscală unică inteligentă”, care va cuprinde toate cheltuielile. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români vor fi siliți să-și angajeze cîte un contabil.

Motivul oficial este acela că, la final de an, statul ne va acorda reduceri de impozite sau chiar ne va rambursa o parte din banii dați pe bunuri și servicii „eligibile” (de pildă, pentru educație, sănătate, dobînzi bancare). Este doar o nadă pentru cei slabi de înger, ca să se supună, fără grijă, unui sistem de tip totalitar.

Mediul de afaceri și experții contabili au atras atenția că prin aceste prevederi se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată. Poate există cheltuieli pe care nu dorim să le facem publice.

Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează călătoriile? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii? Nu vi se pare că e vorba despre o nouă încercare a statului captiv găștii de pradă PSD-PNL de a ne trata ca potențiali infractori? Pentru că interesul ascuns al acestuia este legat de veniturile noastre, pe care le prezumă, în mod nedrept și neconstituțional, a nu fi licite.

România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice în această parte a Europei.

De la „creditul fiscal” pînă la „creditul social” al Chinei comuniste nu mai este decît un pas. Ținta este controlul absolut asupra persoanei”, a transmis, joi, pe Facebook, Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, potrivit Rost.

Consultant fiscal: De ce trebuie să știe statul tot?

Consultantul fiscal Valentina Saygo, inițiatoarea protestului organizat luni în Capitală, a explicat că publicarea detaliilor facturilor aferente tranzacțiilor persoanelor fizice reprezintă o ingerință majoră în viața privată.

„De ce trebuie să știe Fiscul toate detaliile privind achizițiile unei persoane fizice? Uneori poate fi vorba de achiziționarea unor bunuri pe care cumpărătorul nu ar dori să le facă publice. În plus, trebuie remarcat că România este prima țară care introduce acest sistem, care nu este nici pe departe o cerință a unei directive europene”, a declarat Valentina Saygo pentru termene.ro.

Intenția Fiscului de a proteja identitatea persoanelor fizice prin ”convertirea într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei” reprezintă o promisiune ce este oricum tardivă, sunt de părere alți reprezentanți ai mediului de afaceri, potrivit sursei citate.

Facebook