Connect with us

Mihail Neamțu: Valeriu Nicolae – milionarul cățărat pe umerii săracilor

de Mihail Neamțu

Am parcurs cartea „Nu tot ei!“, redactată într-un stil alert de dl. Valeriu Nicolae (Humanitas, 2020). Dl. Nicolae face foarte bine că expune CV-urile revoltătoare, pline de studii fictive și diplome imaginare, ale agramaților corupți din care s-a recrutat “elita” politică a României. Cartea confirmă impostura care domină politica românească și ne arată, dacă mai era nevoie, că aceasta s-a născut la intersecția sinistră dintre bișniță, servicii de informații și fabrici de diplome. Acesta e, într-adevăr, chipul mafiei securist-(post)comuniste.

Cititorul mai puțin naiv aude însă, în spatele strigătului “Nu tot ei!”, murmurul “a venit rândul nostru” (adică al oamenilor noi în politică). După tot ce sugerează biografiile unor politicieni ca Cioloș, Barna, Wring sau Coliban, e legitim să ne întrebăm cine-i va păzi pe paznicii moralității și politicii de tip nou în România? (“Quis custodiet ipsos custodes?”, se întreba Iuvenal în Satirele sale).

De pildă, aflăm din cartea publicată la Humanitas că dl. Nicolae „are un master în diplomație acordat Summa cum Laudae [corect e “laude”, ablativul declinării a III-a, cerut de “cum”; forma “laudae” oricum nu există, fiindcă “laus, laudis” face “laudes” la NAV plural, n. m.] de Universitatea din Malta”.

Din păcate, în CV-ul public al domnului Nicolae, atașat hârtiei prin care liderii USR din parlament îl propun pe dl. Nicolae ca membru al CNCD, Valeriu Ciolan Nicolae declară că a obținut un “Master în Diplomație Bilaterală” (cu toate majusculele de rigoare) la “Academia de Studii Diplomatice Valleta, Valleta (Italia)”.

Google nu găsește însă niciun cătun Valleta (sic!) în Italia, și se obstinează să dubleze “t”-ul și să plaseze La Valletta în Malta.

O fi totuși vorba despre Mediterranean Academy of Diplomatic Studies (MEDAC) din capitala Maltei, unde dl. Ciolan s-a înmatriculat, conform CV-ului său, în 1 ianuarie 2002 (ciudat început de an academic!) și a obținut un master după trei ani și jumătate, în 1 iunie 2005 (ciudată durată de studii masterale), la zece ani după licența în “informatică și management industrial”, obținută la Universitatea din Craiova în 1995.

Sper că dl. Ciolan are amintiri frumoase din studenția sa întârziată la Malta, unde și-a petrecut trei ani și jumătate din viața lui studioasă, în timp ce funcționa și la Bruxelles ca director al asociației European Roma Information Office (în virtutea capacității de ubicuitate, specifică politicienilor pomeniți în cartea domniei sale).

În viziunea mea conservatoare (deci medievală și îmbâcsită, cum se știe), un parcurs academic onorabil cuprinde o licență, un masterat și eventual un doctorat, obținute în această ordine, fără sincope, la vârstele potrivite (adică toate înainte de 30 de ani), și vădind o minimă coerență în disciplinele studiate.

M-ar fi bucurat ca, după lectura CV-ului dlui Nicolae, să nu-mi vină să exclam “Nu tot ei!”

Cum poți să ajungi milionar în România plângând pe umerii săracilor din Rahova? Vă explică dl. Valeriu Nicolae Ciolan. Cum a devenit oengismul o profesie mai bănoasă decât modesta și onesta meserie de dascăl? Studiați parcursul acestui lup moralist care, pe lângă studiile aproximative și cam întârziate, e un ins responsabil pentru fals în acte publice. Nu mă credeți? Studiați documentele atașate acestei postări.

Acum niște ani (5 octombrie 2015), adultul Valeriu Nicolae Ciolan solicita „Direcției de asistență socială și protecția copilului” din sectorul 5 București dreptul de-a petrece timpul în weekend alături de un copil minor aflat într-un centru de plasament. Autoritățile i-au refuzat cererea dintr-un motiv foarte simplu: adresa indicată în cerere drept domiciliu personal aparținea, de fapt, unei alte familii.

Nu sunt jurist, dar mă întreb dacă falsul în declarații publice îl mai lasă pe guralivul parvenit și atotștiutor Valeriu Nicolae Ciolan să mai candideze în Parlamentul României?

Facebook