În speța Coldea – Dumvravă – Hideg este implicată o bancă, OTP, care este și clientul grupării mafiotice. Mugur Isărescu tace
Statul paralel și milițienesc a impus treptat, în ultimii 20 de ani, reguli extrem de dure (și contrare logicii economice) aplicabile circuitului și economisirii banilor. Nu vorbim doar de România, ci de întreaga Uniune Europeană, plus SUA și Canada.
Plățile cash care depășesc un anumit plafon sunt imediat suspecte de spălare de bani și raportate la diverse instituții de luptă contra fenomenului, cum ar fi Oficiul pentru Prevenția și Combaterea Spălării Banilor. Plățile prin virament bancar cu aparență neobișnuită sunt, de asemenea, obiect de monitorizare, suspiciune și raportare la instituții. Raportorii primordiali sunt băncile, dar intră aici tot felul de alți comercianți, fără de care nu avem acces la piața produselor și serviciilor: asigurătorii, companiile de utilități, portalurile de vânzări online, super-marketurile, poșta. Intră aici și notarii, avocații, consultanții etc. Toți trebuie să îi toarne pe toți.
Băncile sunt cele care au sărit cel mai abrupt calul. De exemplu, pentru că la finalul lanțului de contracte se află un comerciant rezident al unei țări aflate sub embargo sau clasată în categoriile de risc ridicat de corupție și de spălare de bani (cum ar fi paradisurile fiscale), comerciant de care nici măcar nu ai auzit în întreaga viață, poți risca blocarea conturilor bancare. Nu doar conturile tale sunt blocate, ci și cele ale companiilor sau societăților în care ești acționar semnificativ, plus rudele apropriate. Și mai grav, pentru omisiunea de a actualiza datele cu caracter personal (chestie care se întâmplă la 6-18 luni) sau pentru omisiunea unei virgule pe formular, conturile ți se suspendă, de asemenea. Ba există situații în care, fără absolut nicio justificare, banca te notifică în legătură cu închiderea conturilor bancare. Banii tăi din cont nu mai sunt banii tăi, cel puțin pentru o vreme. Ca să nu mai vorbim despre sechestre care pot fi puse pentru suspiciuni de evaziune fiscală.
Apropo, dacă banii din cont sau din circuitul bancar (plăți – încasări prin virament) sunt în aceste situații, există „șansa” ca fiscul să îi califice drept „venituri din sursă neidentificată” și să îi confiște, aplicând și o amendă de 25% asupra sumei respective, precum și un impozit de 70% (acum, procentul este de 16%, dar din 1 iulie sare la 70%).Nu s-ar uita nimeni la optimizarea fiscală practicată de companii, inclusiv cu consultanță de la ex-agenți secreți și generali de servicii secrete. Dar se uită la suspecții de serviciu, adică la noi toți.
Dar nu de asta este vorba aici.
Mă uit cu șoc și ofitică la spectacolul derulat la tv, actorii fiind generalii Coldea și Dumbravă, fondatorii statului paralel (acel stat ilegal și ilegitim care, cică, nu există, așa cum ne asigură „verificatorii faptelor” și păstrătorii adevărurilor oficiale, de necontestat).
Sunt sume de ordinul milioanelor care curg, de vreo 7 ani, dinspre o societate de avocatură către niște „firme de consultanță” în Securitate și … anticorupție, deținute de Coldea, Dumbravă și acoliții lor. Milioane, și nimeni din întreg acest aparat de spionaj și intimidare la adresa simplului cetățean sau antreprenor nu se sesizează, nu consideră nimic suspect, nu ridică din sprâncene măcar. Sunt chiar și plăți și încasări cash, în sume de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de euro. Noi „știam” că plățile cash nu sunt agreate de stat, că nu putem să dispunem liber de banii noștri, că cică e evaziune fiscală, că e spălare de bani, că-s venituri din surse neidentificate.Se vede treaba, însă, că acest gen de restricții și de austeritate este doar pentru noi, amărăștenii, iar nu despre mahării statului paralel.
Dacă era nevoie de o tușă groasă, iară una: aceste sume de bani, care circulă inclusiv cu valiza sau cu sacoșa, vin dinspre persoane suspecte, inculpate sau chiar condamnate pentru infracțiuni de corupție, spălare de bani, evaziune fiscală, folosire ilegală sau fără drept a fondurilor europene și, totuși, NIMENI nu observă ce se petrece, nimeni nu sesisează traficul de influență, mita la procurori/judecători, spălarea de bani. Evaziunea, veniturile din surse neidentificate…
Nimeni, cu atât mai puțin fiscul și băncile.
În speța Coldea – Dumvravă – Hideg este implicată o bancă, OTP, care este și client (direct sau prin șefii săi) ai grupării mafiotice, dar și culoar prin care se scurg banii de trafic de influență și spălare de bani, și NIMENI nu se sesizează, mai ales NIMENI de la BNR.
Vizați de traficul de influență sunt magistrații – și nimeni la CSM nu se sesizează.Oficiul pentru combaterea și prevenția spălării banilor tace asurzitor în cucuruz.Iar procurorii nu pun sechestre în vederea confiscării, așa cum este OBLIGATORIU în toate celelalte cazuri de spălare de bani.
Ce să credem noi, ce să concluzionăm de aici?
Mai întâi, că sistemul creat pentru a ne spiona pe noi este de o cruntă ipocrizie. Este cu un dublu-standard mizerabil, care pune la îndoială onestitatea „luptei” cu corupția și spălarea de bani.Mai apoi, că sistemul a creat o mulțime de dependențe, condiționări, complicități și favorizări ale infractorilor, care au transformat acest aparat de spionaj într-un imens și fetid grajd al lui Augias în curtea încăpătoare a lui Big Brother.
Ne trebuie o urgentă deparazitare a sistemului, o curățire a mizeriei, o imunizare cu onestitate, venită ca un ser al adevărului, purtat de cei care chiar vor să aibă o țară și o lume curate, care pun la baza funcționării lor domnia legii, iar nu domnia prin lege, cu biciul contractului și cu măciuca precedentului judiciar.