Ceapa din Ucraina a invadat piețele din România
În ultima perioadă, ceapa provenită din Ucraina a câștigat teren pe piața românească, luând locul celor importate anterior din Republica Moldova. Prețurile în creștere și stocurile limitate din țara vecină au determinat această schimbare de preferințe. Potrivit lui Fedir Ribalko, consultant internațional pentru fructe și legume, comerț și logistică, cererea crescândă din partea românilor pentru ceapă ucraineană se datorează scăderii stocurilor și creșterii prețurilor în Republica Moldova.
Analizele specialiștilor indică faptul că exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine din ce în ce mai profitabil. Cu toate că Ucraina a suferit pierderi semnificative în producția de ceapă în urma conflictului ruso-ucrainean, reușind să-și revină în doar un an, această țară a devenit un furnizor important pentru piața românească și europeană.
Potrivit unei analize efectuate în cadrul proiectului East Fruit, Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura necesară pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în regiunile sudice ale țării, ca urmare a conflictului menționat anterior.
Recent, prețul pentru un kilogram de ceapă ucraineană a fost în jur de 7 grivne/kg (0,19 dolari), confirmând astfel avantajul economic pe care îl prezintă această alternativă pentru consumatorii români.