Connect with us

Parchetul European preia ancheta asupra achiziției de vaccinuri: Este vizată Ursula von der Leyen

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat în ultimele luni ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese”.

Procurorii EPPO investighează modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, achiziția de vaccinuri anti-Covid în UE, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz, conform documentelor legale consultate de Politico.

Un purtător de cuvânt al Parchetului din Liège a confirmat preluarea anchetei din Belgia de către EPPO.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare din orașul belgian Liège la începutul anului 2023, în urma unei plângeri penale depuse de un lobbyist local, Frédéric Baldan. Ulterior, guvernele Ungariei și Poloniei au înaintat plângeri la adresa Comisiei.

Plângerea lui Baldan s-a axat pe un presupus schimb de SMS-uri între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare încheierii celui mai mare acord de vaccinuri al UE, la apogeul pandemiei de Covid-19, un caz denumit de presă „Pfizergate”.

Cotidianul american The New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul de mesaje a avut loc, a deschis un proces separat împotriva Comisiei Europene, după ce instituția a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Un triumf care s-a transformat într-un coșmar

Faptul că Parchetul European investighează acum acest caz ar putea aduce mai mult atenția asupra rolului jucat de von der Leyen în semnarea mega-acordului pentru vaccin care a avut o valoare estimată de peste 20 de miliarde de euro.

EPPO realizează investigații paneuropene asupra infracțiunilor financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale consderate relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a președintelui CE.

Această fază a anchetei survine într-un moment delicat pentru șefa Comisiei, care se îndreaptă spre un al doilea mandat în fruntea executivului UE. Până acum, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul SMS-urilor și nu a acceptat nici măcar să confirme existența lor.

Acordul negociat în 2021, în toiul pandemiei, a fost considerat inițial un triumf al Ursulei von der Leyen. Cantitatea uriașă de vaccinuri achiziționate de atunci a ridicat, însă, numeroase semne de întrebare. Vaccinuri în valoare de cel puțin patru miliarde de euro au fost distruse din cauza neutilizării, potrivit dezvăluirilor făcute la finele anului trecut de Politico. Contractul pentru vaccinuri încheiat cu Pfizer a fost renegociat.

Mai multe organizații care militează pentru transparență și unii adversari politici au încercat să facă presiuni asupra Comisiei pentru a pune cazul în dezbatere, însă von der Leyen a evitat până acum să-l abordeze. Într-un răspuns la o întrebare directă adresată de Politico despre SMS-urile respective, von der Leyen s-a limitat să precizeze: „Tot ce este necesar despre acest lucru a fost spus și prezentat. Și vom aștepta rezultatele.”

În 2022, EPPO a anunțat că anchetează într-un mod general achiziția de vaccinuri anti-Covid în UE, însă acum este prima oară când Parchetul European este menționat direct cu cazul Pfizergate.

Cazul analizat în prezent de EPPO vizează mai multe aspecte juridice, politice și financiare diferite – și se intersectează cu procesele pe care gigantul farmaceutic Pfizer le-a intentat împotriva Ungariei și Poloniei.

Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orbán, un oponent ferm al lui von der Leyen, a depus, o plângere în legătură cu rolul președintelui Comisiei în negocierile privind vaccinurile cu Pfizer, au spus, sub rezerva anonimatului, două surse care cunosc cazul.

Polonia a formulat, de asemenea, plângere în noiembrie anul trecut, a confirmat un purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia. Cu toate acestea, după câștigarea alegerilor de către cabinetul pro-UE condus de Donald Tusk, „noul guvern lucrează pentru a retrage Polonia din aceste proceduri”, a spus reprezentantul menționat.

Detaliile cazului nu sunt publice, însă sursele Politico susțin că Ungaria și Polonia și-au axat plângerile pe același schimb de mesaje între von der Leyen și șeful Pfizer.

Ambele state au fost date în judecată de Pfizer pentru că nu au plătit dozele de vaccinuri după oprirea livrărilor, invocând surplusul și presiunea financiară a războiului din Ucraina.

Kovesi a promis o anchetă 100% independentă

Laura Codruţa Kovesi a confirmat că ancheta la nivel european este în curs. „Politica noastră de comunicare este să nu discutăm despre dosare concrete până în anumite momente ale investigației, când putem să facem publice anumite lucruri”, a mai spus ea.

Şefa EPPO a promis o investigaţie „pe probe” indiferent la ce nivel va ajunge, chiar dacă ar fi vorba de şefa Comisiei Europene: „Cât se poate de serioasă și 100% independentă. EPPO este independent și în relația cu CE, cu PE și cu Consiliul, este independentă față de autoritățile naționale. Dar această independență este și efectivă prin modul în care Parchetul European lucrează”.

Achiziția de vaccinuri anti-Covid face și în România obiectul unei anchete. DNA investighează un prejudiciu de peste 1 miliard de euro, iar acuzaţiile din dosar sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA au solicitat ridicarea imunității în cazul a trei foşti membri ai Guvernului: fostul premier liberal Florin Cîțu, plus doi foști miniștri ai Sănătății de la USR, Vlad Voiculescu și, după demiterea lui, Ioana Mihăilă.

Facebook