Marele absent. Președintele Iohannis nu a transmis niciun mesaj, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
Miercuri, 27 martie 2024, s-au împlinit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, un moment istoric ignorat, aproape în totalitate, de autoritățile române.
Președintele Klaus Iohannis nu a făcut nicio declarație cu această ocazie, singurul mesaj transmis, miercuri, fiind unul pe tema Francofoniei.
De la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a marcat evenimentul printr-un scurt mesaj, în care a pus accentul „pe viitorul european al Republicii Moldova”.
„Comunitatea noastră de limbă, cultură și istorie nu poate fi ștearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite. Mai mult, vedem acum cum frații noștri de peste Prut aspiră la valorile lumii democratice din care România a ales deja să facă parte. Aspirațiile lor au început să prindă contur odată cu decizia liderilor Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare cu Republica Moldova.
România se numără printre susținătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, așa cum cetățenii săi își doresc. Pe lângă proiectele de cooperare bilaterală în materie de interconexiuni energetice transfrontaliere și asistența financiară, unde România se implică activ pentru dezvoltarea Republicii Moldova, suntem bucuroși să împărtășim pe parcursul procesului de aderare din propria noastră expertiză în materie de integrare europeană. Vă așteptăm cât mai curând posibil în spațiul valorilor democratice europene!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
De la Chișinău, Maia Sandu a mulțumim României pentru ajutorul constat și necondiționat, și a subliniat dorința de aderare la UE.
„România ajută Republica Moldova continuu și necondiționat. Aceasta este doar o parte din sprijinul imens acordat de România pe parcursul anilor. Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”, a scris, pe Facebook, Maia Sandu.