Baronul PSD de Tulcea, Horia Teodorescu, a furat 1 miliard de euro din banii destinați românilor din Delta Dunării
Horia Teodorescu a furat 1 miliard de euro din banii pentru românii din Delta Dunării. Pentru măiestria de care a dat dovadă în ale hoției, PSD a decis să îl susțină pentru un al patrulea mandat în fruntea Consiliului Județean Tulcea.
Teodorescu, este unul dintre cei mai vechi baroni PSD aflați în funcție și cel care a gestionat de facto miliardul de euro pentru Delta Dunării, destinat dezvoltării zonei și alocat prin proiectul Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării (ITI DD). România a primit atunci ITI cu cea mai mare valoare la nivelul UE.
Banii au fost împărțiți de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice cu mafia PSD din Tulcea. Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de Horia Teodorescu, din funcția de președinte al CJ Tulcea.
Horia Teodorescu
Teodorescu și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD. Compania baronului PSD a obținut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcționează o clinică medicală deținută de protejata sa, deputatul PSD Mirela Furtună, care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă.
Deși mecanismul ITI DD era destinat ”cu prioritate” pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. Spre exemplu, în decolmatarea lacurilor și canalelor au fost investiți mai puțini bani decât în renovarea bisericilor.
Horia Teodorescu, baronul discret de la poarta intrării în Deltă, a avut o ascensiune rapidă în politică, a beneficiat de bani publici, dar și de banii ITI DD, la fel ca soția sa și alți apropiați.
Între timp, DNA a trimis în judecată un caz de corupție: Fiul unui afacerist care l-a împrumutat pe Horia Teodorescu cu o sumă impresionantă e acuzat că s-a folosit de o co-finanțare fictivă de 2,5 milioane de euro, obținută de la un fond de investiții olandez, pentru a lua banii UE.
Teodorescu a fost ales consilier județean în iunie 2008, iar câteva luni mai târziu a devenit deputat. Din anul 2012, Horia Teodorescu este șeful Consiliului Județean Tulcea. În tot acest timp, societatea sa, SC Condor SRL, pe care a înființat-o imediat după căderea comunismului, la 33 de ani, a derulat zeci de contracte cu bani publici.
Consiliul Județean, condus de Teodorescu de 12 ani, virează periodic bani pentru lucrările primăriilor din județ. Tot periodic, firma lui Teodorescu câștigă licitațiile. Cercul se închide când președintele CJT încasează dividendele firmei la care este acționar unic.
În perioada 2007-2020, societatea lui Teodorescu a câștigat contracte finanțate din bani publici, de aproximativ 15 milioane de euro, în special de la primăriile din județul pe care îl conducea, conform declarațiilor sale de avere.
Societatea lui Horia Teodorescu, SC Condor SRL, a beneficiat și de fondurile ITI DD, în două moduri:
A luat bani europeni pentru amenajarea, în centrul orașului Tulcea, a unei “unități de cazare pentru dezvoltarea turismului”. Valorea totală: 1.129.538 euro (din care 487.474 euro din fonduri UE).
A executat lucrări în cadrul proiectelor europene din ITI DD și a încasat cel puțin 2,5 milioane de euro din două contracte semnate cu primăriile Baia și Jijila.
Robert Marian Berbecel, cel pe care Teodorescu l-a pus administrator la societatea sa, a beneficiat și el de bani europeni din ITI DD. Firma sa, SC Infrabild SRL, a obținut peste 400.000 de euro pentru ”achiziție de echipamente pentru dezvoltarea companiei”.
Și Mariana Teodorescu, soția președintelui CJT, a beneficiat de bani europeni din mecanismul ITI DD, prin societatea MIMP SA. Aceasta a cumpărat tot cu peste 400.000 de euro ”echipamente pentru firmă”.
În momentul în care Horia Teodorescu stătea la masă cu reprezentanții Comisiei Europene, în vara lui 2017, pentru a discuta întârzierile din mecanismul ITI Delta Dunării, societatea sa și a soției sale semnaseră deja contractele de finanțare cu bani europeni.
Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a demarat o investigație în urma anchetei de presă, iar șefa EPPO a declarat, în urmă cu câteva zile, într-un interviu pentru Follow the Money că ”un grup infracțional a folosit fonduri UE destinate dezvoltării Deltei Dunării în interes personal.”