Sobele pe lemne, înlocuite cu pompe de căldură, până în 2050
Sobele pe lemne, care sunt folosite în peste 80 % din locuințele din mediul rural din țara noastră, trebuie înlocuite, treptat, cu pompe de căldură.
Măsura face parte din angajamentele luate de România față de Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, până în 2050, anunță Antena 3.
De altfel, autoritățile române au dat semnalul privind înlocuirea sobelor clasice, lansând în dezbatere programul „Rabla pentru sobe”, după cum a relatat RostOnline.
Ce sunt pompele de căldură
Pompele de căldură nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.
Ele preiau căldura de la exterior şi o pompează în interior ca să vă încălzească încăperile sau extrag aerul cald din interior şi îl evacuează ca să le răcorească.
În loc să producă căldură, ele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală (caldă sau rece, din apele subterane sau subterane).