Connect with us

Agricultorii polonezi blochează drumuri împotriva importurilor ucrainene şi regulilor UE

Fermierii polonezi au creat din nou blocaje rutiere în întreaga ţară miercuri, opunându-se importurilor de produse agricole din ţări terţe şi măsurilor de mediu ale Uniunii Europene, relatează AFP.

Începând de luna trecută, fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi o concurenţă neloială în faţa bunurilor provenite din această ţară sfâşiată de război.În această săptămână, ei şi-au extins protestele la graniţa cu Germania.

„Peste 580 de demonstraţii sunt planificate astăzi în toată Polonia, la care se aşteaptă să participe aproape 70.000 de persoane”, conform unui comunicat al poliţiei.Fermierii blochează drumurile de acces către Varşovia şi alte oraşe mari, cum ar fi Cracovia, Wroclaw, Poznan şi Bydgoszcz.

„Nu vom renunţa până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite”, au precizat organizatorii într-un comunicat.Ucraina şi-a văzut sectorul agricol şi principalele rute de export prin Marea Neagră paralizate de invazia rusă din 2022.

Pentru a ajuta Kievul din punct de vedere economic, Bruxellesul a eliminat în 2022 taxele vamale pentru mărfurile ucrainene care tranzitează UE.

Cu toate acestea, din cauza problemelor logistice şi a fraudei, o mare parte din exporturile ucrainene către ţări terţe au rămas în Polonia, în detrimentul producătorilor locali.Marţi seara, ţările UE şi Parlamentul European au convenit să limiteze anumite importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale – ouă, păsări de curte, zahăr, dar şi ovăz, porumb şi miere – ca răspuns la furia din acest sector. Cu toate acestea, ele nu au inclus grâul şi orzul, transmite Agerpres.Blocajele de la frontieră şi disputele privind cerealele au tensionat relaţiile dintre Varşovia şi Kiev, chiar dacă Polonia a arătat un sprijin neclintit pentru vecinul său de la invazia rusă.

Protestele fermierilor polonezi fac parte dintr-o mişcare mai largă de demonstraţii ale agricultorilor din multe ţări europene.

Uniunea Europeană a înaintat propuneri de reformare a unora dintre normele Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-i linişti pe agricultorii comunitari.Modificările propuse la PAC trebuie încă negociate între statele membre şi Parlamentul European.

Facebook