Porcii și găinile, în vizorul ideologiei eco. Fermierii, obligați să facă investiții de 90.000 de euro pentru a respecta noile norme de mediu adoptate de Parlamentul European
Parlamentul European (PE) a adoptat, săptămâna trecută, o directivă privind reducerea emisiilor industriale.
Noile norme vizează instalațiile industriale și fermele de animale. Potrivit directivei PE, pentru a combate deficitul de apă, obiectivele de performanță de mediu vor deveni obligatorii pentru consumul de apă. Pentru deșeuri, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime, obiectivele se vor încadra într-un interval, iar pentru tehnici noi, acestea vor fi orientative.
În ceea ce privește creșterea animalelor, noile norme vizează fermele de porci și de păsări (găini ouătoare și pui), urmând ca, până în 2026, Comisia să ia o decizie referitoare la fermele de bovine.
Deși directiva a fost afoptată săptămâna trecută, ministrul Agriculturii nu a făcut nicio declarație pe această temă, până în prezent.
Singura reacție a venit din partea europarlamentarului Daniel Buda care, fără să critice noile norme, a solicitat CE să asigure fermierilor finanțarea de care au nevoie pentru a respecta noile condiții.
Intervenția europarlamentarului Daniel Buda a avut loc în cadrul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, după cum relatează Calea Europeană.
„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor.
Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți, vă rog, un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid.
Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă.
Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei?
De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice.
Dacă le vom impune numai obligații, vor fi în situația să-și închidă fermele”, a spus europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.