Un patriot strică jocurile la Lisabona
un editorial de Marius Ghilezan
Bruxelles-ul este în derivă. “Punditul” André Ventura, cu noul său partid Chega (“Destul,” “Ajunge”), încurcă socotelile de putere de la Lisabona. Dar ce e un pundit? Explicăm imediat.
Rezultatele alegerilor parlamentare din Portugalia, desfășurate duminică – ultimele dintr-un stat membru al UE, până la europarlamentarele din 9 iunie – provoacă fiori reci establishmentului european.
Demisia recentă a premierului socialist António Costa a dus la organizarea de alegeri anticipate.
“Comasați-vă!” – ar putea fi directiva Bruxelles-ului
Alianța Democratică, blocul de dreapta al lui lui Luis Montenegro, n-a reușit să doboare Partidul Socialist, fost la putere, condus de europarlamentarul Pedro Nuno Santos, ales în decembrie, anul trecut, președinte al partidului. PS a câștigat la mustață cu 28,66 %, urmat sholder-to-sholder de AD cu 28,63%, după numărarea a 99 % din voturi (mai rămăseseră de socotit voturile din fostele colonii). I-au despărțit două mii de voturi.
Alegerile de dumincă din Portugalia, cea mai săracă țară vest-europeană, duc la un blocaj politic. Nimeni nu poate forma guvernul. Ursula trebuie să intervină și la ei – nu-i așa? – cu imperativul „comasați.” Adică, o alianță contra naturii de tip PSD-PNL.
Dacă pentru europarlamentarele din iunie, cele două formațiuni se vor uni, atunci e clar cine a dictat “comasarea” de la București, impropriu spus așa.
Trei surprize notabile: prezență uriașă la vot, diaspora a votat partidul patrioților Chega, care e pe val
S-au înregistrat cel puțin trei surprize notabile (lecția lusitană poate fi predată și la București n.a.): partidul suveranist Chega a obținut puțin peste 18 % din voturile portughezilor; la urne s-au prezentat 6.140.289 de alegători din totalul celor 9.271.479, înscriși în registrul electoral, 66,23 %; diaspora a votat în proporție de peste 40 % partidul etichetat – cum altfel? – extremist!
Ieșirea masivă la vot a electoratului sătul de corupție, de imigrația în creștere, de problemele imobiliare și de costul redus al vieții a făcut posibilă ascensiunea fără precedent a unui pundit sportiv, în vârstă de 41 de ani, împreună cu politicienii săi cu altă față. Dar ce e un pundit?
Mesajul liderului patriot e de studiat în școlile politice (așa cum recomandam în toamnă pentru temele lansate de fostul progresist slovac Robert Fico, devenit – dacă alegătorii o cereau – mare patriot).
Discursul lui Ventura a fost total diferit de cel al lui Javier Milei, ”drujbistul” ajuns președinte al Argentinei.
Înainte de a analiza modul în care a sedus electoratul portughez, o punere în scenă a personajului arată unele similitudini cu liderul AUR, George Simion. Ventura cunoaște București. A participat la o conferință a AUR și a vizitat Patriarhia, de unde și-a cumpărat o icoană sfințită.
Dribling politic și centrări neortodoxe
Fostul fotbalist și membru al Partidului Socialist a evoluat spectaculos. Astăzi, la vârsta de 41 de ani, este considerat un challanger politic. După ce și-a pus bocancii în cui, a cochetat cu preoția. A intrat în administrația locală, socialist fiind. În 2017, a candidat într-o comunitate, nu departe de Lisabona,pe listele adversarilor pentru postul de primar, axându-și campania pe mesajul “rromii fură.” În 2019, a fondat partidul Chega. În precedentele alegeri parlamentare a reușit să scoată un neașteptat 7,3 %. Astăzi, numele său e pe buzele tuturor. Apare ca un nou Voldemort pentru progresiști. Ventura spune că drumul său a fost ghidat de-o „misiune divină.”În 2021, a candidat la alegerile prezidențiale, obținând 11,9 %.
Surpriza e uluitoare într-o țară în care reminescențele dictaturii încă mai lasă falii adânci în mentalul colectiv. Portugalia democratică a fost dresată să fie antitotalitară.
Chega și-a făcut o campanie altfel. Fie dansa, fie cânta, fie avea ton grav. Discursul său, conform celor care i-au urmărit campania, a fost mereu adaptat la context și la grupul țintă. Și-a construit o suită de mesaje, de la castrarea chimică a pedofililor, limitarea accesului noilor imigranți la beneficii sociale, controale mai stricte asupra frontierelor, pensii mai mari și eliminarea taxei pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare de bază!
Nu întâmplător, oficiosul Comisiei Europene l-a catalogat drept cameleon. Bascula în aparițiile publice, între stări dramatice și dramolete romantice.
Adept al maniheismului, a conturat iconic binele față de răul din administrația centrală, cangrenată de corupție.
Tăind cu sabia cortina prăfuită a establishment-ului
A tăiat cu sabia cortina politică, proclamând că elitele cocoțate au uzurpat suveranitatea națională, în dauna celor de jos, a căror voință a fost călcată-n picioare.
Ca un bun cunoscător al efectelor Ferestrei Overton și ale Camerei ecourilor, André Ventura a demonstrat lumii că putregaiul politic poate fi eradicat fie cu molifte, fie cu unghia-n gâtul celor de la putere.
Ce e punditul?
Era să uităm. Punditul era cercetașul recrutat de ofițerii armatei britanice, în timpul invadării Indiei, din rândurile băștinașilor. În traducere liberă, punditul e un fel de Gică-priceput la toate. André Ventura s-a remarcat pe televiziunile lusitane, ca un analist sportiv calificat în fotbal, un fel de Ilie Dumitrescu. I se spune pundit sportiv. În bruxelleză se citește: bandit politic.
Lăsând gluma la o parte, noul lider al patrioților europeni știe să-și calibreze ieșirile publice. “Să nu intri niciodată înfierbântat în apa râului rece,” îmi recomanda mereu tatăl meu, doctor.
Vorbele amicul meu Maricel Păcuraru: „mai întâi cumpărăm și apoi vindem” se adaptează perfect lui Ventura, devenit coșmarul elitelor progresiste.Păcat că lecția marketingului politic nu se mai predă demult prin școlile de vară ale partidelor osificate din establishmentul de la noi.